Tą kawą dawno temu poczęstowała mnie koleżanka. Od razu wzięłam od niej przepis i od tamtej pory raczę się nią w upalne dni. Jest wręcz doskonała i choć przyznaję, że nie słodzę kawy jest kilka wersji tego trunku, które na słodko wypiję i to właśnie jest jedna z nich. Ten luksus pochodzi z Grecji, a teraz gości w moim ogrodzie i zostanie tam na długo.
Kawa frappe
Potrzebne będą:
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 kostki lodu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml mleka 3,2%
- 150 ml zimnej wody
Do shakera wrzucamy kostki lodu, cukier i kawę, zalewamy mlekiem i ubijamy, aż powstanie duża ilość piany. ** Do wysokiej szklanki lub butelki przelewamy ubitą pianę mleczną i bardzo delikatnie całość uzupełniamy wodą. Jednym ruchem mieszamy, dokładamy kostkę lodu i podajemy.
Moja rada:
** Kiedy lód przestanie obijać się o ścianki shakera, znaczy, że mamy dobrze ubite mleko.
** Jeżeli nie mamy shakera możemy użyć słoika lub ubić mleko za pomocą miksera.
** Kawa frappe powinna mieć około 3-4 cm piankę.
Musicie wypróbować. Banalnie prosta, doskonała w roli deseru, a do tego orzeźwia kiedy upały. Polecam inne kawy i napoje na gorące oraz zimne dni. Mam nadzieję, że kawę frappe pokochacie tak jak ja.
Ściskam Ilona ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz