Za śledziami nigdy nie szalałam, a takimi sałatkami w szczególności. Przekonała mnie do nich Maja z bloga Wszystko co Kocham i wiecie co... rozsmakowałam się w nich.
To propozycja Majki w moim wydaniu.
Śledzik z papryką, ogórkiem i cebulą
Potrzebne będą:
- 1/2 kg filetów śledziowych (solonych)
- 4-5 średnich papryk w occie z miodem (przepis)
- 5-6 ogórków kiszonych
- 2 średnie cebule białe
- pęczek pietruszki
- pieprz, sól selerowa
- oliwa z oliwek
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez około 40 minut, chyba, że nie są zbyt słone to wystarczy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je na kawałki. Paprykę marynowaną kroimy w słupki, cebulę w piórka, a ogórki w kostkę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. W razie potrzeby solimy, ale ostrożnie, śledzie nadal są słone. Sałatkę delikatnie podlewamy oliwą i mieszamy.
Sałatka jest najsmaczniejsza, kiedy smaki się "przegryzą".
Musicie mi uwierzyć, sałatka naprawdę jest smaczna. Co prawda jak zrobiłam ją pierwszy raz załapałam się tylko na jedną łyżkę, a to z prostej przyczyny, resztę zjadł mój mąż z moim tatą.
Napiszcie mi czy wypróbowaliście ten pomysł, a może macie jakieś swoje ulubione sałatki śledziowe?
Tym czasem uciekam do kuchni, upichcę coś smacznego.
Ściskam Ilona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz