Dzisiaj ma zdecydowanie słodki dzień. Za oknem przyjemnie, rześkie powietrze i czasami słonko wygląda. Nastraja do spaceru, więc za chwilę wychodzę. Ale zanim to zrobię, chciałam poczęstować Was słodkością. Pyszne trufle, które zrobiłam z myślą o moim synku i jego kolegach. Poszliśmy z wizytą do znajomych i trufle zniknęły :) Bardzo mnie to cieszy.
Zdrowe Trufle
Potrzebne będą:
- 50 g suszonych fig
- 50 g suszonych daktyli
- 2 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2/3 szklanki błyskawicznych płatków pszennych
- 2 łyżki karobu
Suszone figi i daktyle namaczamy, odstawiamy, aż zmiękną lub zalewamy wodą, wstawiamy na mały ogień i czekamy, aż woda zacznie wrzeć. Gotowe, miękkie owoce odsączamy, dokładamy do nich karob i mleko skondensowane, następnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dosypujemy płatki błyskawiczne i mieszamy. Całość wkładamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy kulki i układamy w mini papilotkach.
Muszę przyznać, że strasznie mi smakowały. Z całą pewnością będę tworzyła inne wariacje na temat zdrowych trufli. Po głowie chodzą mi jaglane.
Tym czasem, częstujcie się.
Ściskam Ilona
Muszę przyznać, że strasznie mi smakowały. Z całą pewnością będę tworzyła inne wariacje na temat zdrowych trufli. Po głowie chodzą mi jaglane.
Tym czasem, częstujcie się.
Ściskam Ilona
jakie ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję, to bardzo miłe, choć nie jestem dumna ze wszystkich:) Jeszcze sporo nauki przede mną.
UsuńPozdrawiam