Moje dziecko uwielbia chrupać pieczywo, ryżowe krążki, grissini. Większość robię sama, ale przyznaję, że zbyt często zdarza mi się kupować te smakołyki :) Cóż... każdy ma jakieś grzechy i nikt nie jest doskonały. Któregoś dnia, siedząc przy komputerze z kawą i przeglądając ulubione strony natknęłam się na świetny przepis na chrupkie pieczywo u dziewczyn ze Smakowitego Chleba i postanowiłam zrobić. Oczywiście zbyt pięknym byłoby, gdybym wszystkie składniki miała w domu haha, na szczęście mogłam je zastąpić innymi.
Chrupkie pieczywo z ziarnem konopi
Potrzebne będą:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 40 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 50 g ziaren konopi
- 30 g sezamu
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Mąkę, ziarna, cukier i sól mieszamy ze sobą w misce. Następnie dolewamy olej i stopniowo wodę, wyrabiając ciasto** Kiedy osiągniemy odpowiednią konsystencję ciasta, wałkujemy delikatnie podsypując mąką i wycinamy prostokąty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Chlebki muszą się ładnie zarumienić.
Moja rada:
** Wodę dolewamy stopniowo, ponieważ ciasto nie może być zbyt kleiste. Musi mieć konsystencję idealną do wałkowania.
Muszę przyznać, że chlebek niesamowity. Idealny też dla osób, które często są w rozjazdach i mają problem z regularnym odżywianiem. Teraz już nie ma wymówek :) pieczemy i do torebki.
bardzo fajne chlebki!
OdpowiedzUsuńDziękuję i są strasznie smaczne.
Usuń