niedziela, 24 marca 2013

Pizza domowa z drobiową shoarmą




Mmmm pycha, uwielbiam fast foody w wersji domowej, czyli o niebo smaczniejszej i zdecydowanie zdrowszej. Choć prawdę powiedziawszy szybkie dania to nie są, ale z odrobiną cierpliwości pyszota.
Dzisiaj pizza. Bardzo smaczna. Wykorzystałam znany już przepis na ciasto do focaccii i zrobiłam pyszne dodatki.


Pizza z drobiową shoarmą
Potrzebne będą:

  • ciasto na pizze (tu przepis)
  • duża pierś z kurczaka 
  • pomidory krojone z puszki
  • oliwki zielone
  • kukurydza z puszki
  • duży pęczek pietruszki zielonej
  • ser żółty
  • przyprawa shoarma 
  • oliwa
Szykujemy ciasto na pizze wg przepisu wcześniej podanego. Focaccia to nic innego, jak ciasto do pizzy bez sosów i z mniejszą ilością dodatków. TU znajdziecie przepis. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i szykujemy dodatki.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Wrzucamy na gorącą patelnie z odrobiną oliwy, obficie posypujemy przyprawą shoarma i smażymy, aż się zarumienią.
Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układamy dodatki. Na początku wykładamy pomidorami, tak aby jak najdokładniej przykrywały nasze ciasto, następnie mięso drobiowe, wcześniej usmażone oraz posiekane oliwki i kukurydzę. Całość obficie posypujemy startym na dużych oczkach serem. 
Ilość i gatunek sera postawiam Wam, ponieważ przy okazji robienia takiego obiadu, można zrobić przegląd lodówki i wykorzystać wszystkie końcówki serów.
Tak przygotowaną pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok 20 minut. Chwilę przed końcem pieczenia, pizze posypujemy posiekaną natką pietruszki.
I gotowe.



To się nazywa obiadek... mniam :)
A Wy jaką pizze lubicie?? Podzielcie się Swoją opinią.
Ściskam Ilona




Ps. Robiąc ciasto, postanowiłam odłożyć odrobinę i upiec bułeczki na domowe hamburgery, taki eksperyment... i wiecie... Bułki były obłędne. Ale ten fast food, innym razem. Wcześniej podzielę się z Wami przepisami na pyszne sosy.
Buziaki...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz