Nie wiem jak u Was, ale u mnie nadal nie ma wiosny. Choć słoneczko pięknie świeci, białe diabelstwo nadal rozkłada się jak kołdra w całym ogrodzie. Brrr. I choć zima jest równie piękną porą roku, to trochę przesadza i nadużywa gościnności.
Mam nadzieję, że wiosna już za chwilę nadejdzie, bo nawet na spacery straciłam ochotę. A ptaszorki w moim ogrodzie pewnie mają dosyć suchego ziarna, ile można jeść to samo??
A w mojej kuchni - makaron. Uwielbiam. To szybkie danie, które robię, jak nie bardzo mam czas na godzinne krzątanie się po moim ulubionym pomieszczeniu domowym. Zapraszam...
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem
Potrzebne będą:
- opakowanie makaronu (mogą być wstążki, świderki lub pióra)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1/2 kg mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- opakowanie młodych liści szpinaku
- ser typu feta
- sól, pieprz, papryka słodka- grys,
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był pół twardy (wg instrukcji na opakowaniu). Na patelni podsmażamy mięso z przyprawami. Kiedy jest już gotowe, dokładamy dwie puszki pomidorów krojonych i puszkę kukurydzy. Po ok 10 minutach na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i dolewamy 1/2 szklanki wody, w której owy makaron się gotował. Wszystko dokładnie mieszamy. Podsmażamy kolejne 5 min i wkładamy pokruszony ser feta i liście młodego szpinaku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotowe.
Uwielbiam makarony w każdej postaci. Bardzo często goszczą na moim stole. Polecam, choć z pewnością dietetyczne danie to nie jest:) Ale można korzystać z makaronów razowych, to będą zdrowsze.
Wszystkich ściskam gorąco
Ilona
Uwielbiam takie obiady.
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda.
Dziękuję pięknie. Mam nadzieję, że będzie również smakował ten obiad.
UsuńŚciskam