poniedziałek, 17 grudnia 2012

Czekoladowe lizaki

Jest to pomysł zaczerpnięty z telewizyjnych programów kulinarnych. To prosty i rewelacyjny pomysł na prezent.
Poezja połączona z wszelakim dobrem cukierniczym. Uwielbiam.





Potrzebne będą ( porcja na ok 11 lizaków):

  • 2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady (można użyć białej lub mlecznej-ale to inna półka smakowa)
  • patyczki
  • ekstrakt waniliowy
  • dodatki, tu: skórka pomarańczowa, migdały w słupkach, solone orzeszki ziemne, sezam
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dużą dawką ekstraktu waniliowego. Deskę owijamy folią spożywczą, żeby lizaki łatwiej odchodziły. Wylewamy łyżkę rozpuszczonej czekolady, wkładamy patyk (starajcie się lekko okręcić patyk w czekoladzie - w całości będzie zanurzony). Następnie posypujemy czekoladowe dyski bakaliami, według uznania.
Tak przygotowane lizaki wstawiamy do lodówki i gotowe.

Dekorowanie tych przysmaków pozostawiam Waszej wyobraźni, to świetna zabawa,
A lizak.... znika w mgnieniu oka. Pyszota.
Koniecznie napiszcie, jak wyglądają Wasze lizaki i w ilu smakach zdołaliście je zrobić:)



Słodko pozdrawiam
Ilona
Ten przepis bierze udział w Akcji Miksera Kulinarnego

Smakowite Prezenty

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne i pomysłowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...a jakie smaczne!
      Witam w mojej kuchni i zapraszam częściej :)
      Pozdrawiam

      Usuń