My jesteśmy po degustacji. Piszcie koniecznie ja Wam smakowało.
Faszerowane ciasto francuskie
Potrzebne będą:
- ciasto francuskie
- 3 kiełbasy
- 2 duże cebule
- krojone pomidory (użyłam gotowe z puszki)
- ok 1/2 puszki kukurydzy
- 3 ogórki kiszone
- ser typu feta
- kapary
- oliwa z oliwek
oraz przyprawy:
- tymianek
- sól selerowa
- słodka papryka (grys)
- czosnek w płatkach
- cebulka prażona
- czubryca
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oliwy oraz przyprawami (według uznania). Uwaga na ilość soli, ponieważ w dalszej części użyjemy słonego sera oraz kaparów w zalewie. Kiedy cebula zmięknie dokładamy pomidory, kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i kapary. Smażymy tak długo, aż większość sosu odparuje.Pamiętajmy, że zbyt mokre nadzienie zmiękczy ciasto.
W trakcie smażenia szykujemy ciasto francuskie. Kroimy na kwadraty ok 12x12 cm i wykładamy nim foremki do muffinek. Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto mocno urośnie wypełniając całą foremkę, więc małą łyżeczką ugniatamy tworząc gniazdo na farsz i wypełniamy. Na górę układamy kawałek sera i kaparę. Ponownie pieczemy, tym razem ok 7 minut.
Gotowe wytrawne ciasteczka posypujemy zieleniną, np. czubrycą.
Smakują cudownie na ciepło oraz na zimno.. Mniam
Teraz procenty...
Grenada
Potrzebne będą:
- 4-5 kostek lodu
- sok z 1/2 pomarańczy (ja użyłam czerwonych)
- 1 miarka słodkiego wermutu
- 3 miarki złotego lub białego rumu
- cynamon do ozdoby
Wkładamy kostki lodu do naczynia do mieszania. Na lód lejemy sok z pomarańczy świeżo wyciśniętej, wermut i rum. Dobrze mieszamy, a następnie przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Posypujemy odrobiną cynamonu (według uznania).
i bez procentów...
Słoneczny promień.
Potrzebujemy:
- 5-6 kostek lodu
- 1 duży grapefruit
- 5 części soku ananasowego
- 3 części syropu malinowego
- tonik
Wyciskamy sok z grapefruta i wlewamy do shakera z lodem. Uzupełniamy sokiem ananasowym i syropem malinowym. Całość mocno wstrząsamy.
Przelewamy w 2/3 do kieliszka i uzupełniamy tonikiem.
Gotowe.
Strasznie smakuje mi ten drink. Piję już trzeciego pisząc do Was :)
Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii. Czekam z niecierpliwością na komentarze. Oczywiście jutro zapraszam na kolejną porcję smakołyków.
Ściskam Ilona
Przygotowania do Sylwestra pełną parą :D Super :)
OdpowiedzUsuńOj tak:) Ja tworzę, mąż degustuje i sprząta kuchenny bałagan. Jest wesoło.
UsuńFajne! Ciasto faszerowane zwłaszcza :) Częstuję się!
OdpowiedzUsuńKoniecznie - smacznego!
UsuńIlonka, zainspirowałaś mnie tym ciastem. Zaskoczę przyjaciół :)
OdpowiedzUsuńDobrego 2013 :)
Katarzynka
Nawet nie wiesz jak miło przeczytać takie słowa. Zapraszam wieczorem. Będzie nowy pomysł na przystawkę i napój wyskokowy.
UsuńDziękuję bardzo