sobota, 29 grudnia 2012

Faszerowane ciasto francuskie i procenty

 Jak obiecałam tak przestawiam... Dzisiaj faszerowane ciasto francuskie oraz dwa koktajle jeden dla dorosłych zwany Grenadą oraz bezalkoholowy Słoneczny promień.
My jesteśmy po degustacji. Piszcie koniecznie ja Wam smakowało.






Faszerowane ciasto francuskie
Potrzebne będą:

  • ciasto francuskie
  • 3 kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • krojone pomidory (użyłam gotowe z puszki)
  • ok 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • ser typu feta
  • kapary
  • oliwa z oliwek
oraz przyprawy:
  • tymianek
  • sól selerowa
  • słodka papryka (grys)
  • czosnek w płatkach
  • cebulka prażona
  • czubryca


Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oliwy oraz przyprawami (według uznania). Uwaga na ilość soli, ponieważ w dalszej części użyjemy słonego sera oraz kaparów w zalewie. Kiedy cebula zmięknie dokładamy pomidory, kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i kapary. Smażymy tak długo, aż większość sosu odparuje.Pamiętajmy, że zbyt mokre nadzienie zmiękczy ciasto.
W trakcie smażenia szykujemy ciasto francuskie. Kroimy na kwadraty ok 12x12 cm i wykładamy nim foremki do muffinek. Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto mocno urośnie wypełniając całą foremkę, więc małą łyżeczką ugniatamy tworząc gniazdo na farsz i wypełniamy. Na górę układamy kawałek sera i kaparę. Ponownie pieczemy, tym razem ok 7 minut.
Gotowe wytrawne ciasteczka posypujemy zieleniną, np. czubrycą.
Smakują cudownie na ciepło oraz na zimno.. Mniam



Teraz procenty...
Grenada
Potrzebne będą:

  • 4-5 kostek lodu
  • sok z 1/2 pomarańczy (ja użyłam czerwonych)
  • 1 miarka słodkiego wermutu
  • 3 miarki złotego lub białego rumu
  • cynamon do ozdoby
Wkładamy kostki lodu do naczynia do mieszania. Na lód lejemy sok z pomarańczy świeżo wyciśniętej, wermut i rum. Dobrze mieszamy, a następnie przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Posypujemy odrobiną cynamonu (według uznania).




i bez procentów...
Słoneczny promień.
Potrzebujemy:

  • 5-6 kostek lodu
  • 1 duży grapefruit
  • 5 części soku ananasowego
  • 3 części syropu malinowego
  • tonik
Wyciskamy sok z grapefruta i wlewamy do shakera z lodem. Uzupełniamy sokiem ananasowym i syropem malinowym. Całość mocno wstrząsamy.
Przelewamy w 2/3 do kieliszka i uzupełniamy tonikiem.
Gotowe.


Strasznie smakuje mi ten drink. Piję już trzeciego pisząc do Was :)

Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii. Czekam z niecierpliwością na komentarze. Oczywiście jutro zapraszam na kolejną porcję smakołyków.

Ściskam Ilona

6 komentarzy:

  1. Przygotowania do Sylwestra pełną parą :D Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak:) Ja tworzę, mąż degustuje i sprząta kuchenny bałagan. Jest wesoło.

      Usuń
  2. Fajne! Ciasto faszerowane zwłaszcza :) Częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilonka, zainspirowałaś mnie tym ciastem. Zaskoczę przyjaciół :)

    Dobrego 2013 :)
    Katarzynka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło przeczytać takie słowa. Zapraszam wieczorem. Będzie nowy pomysł na przystawkę i napój wyskokowy.
      Dziękuję bardzo

      Usuń