Jak wspomniałam w jednym z moich postów (TUTAJ), robiąc ciasto na pizzę, odłożyłam kilka kulek, piekąc bułki. Ku mojemu zaskoczeniu, wyszły bardzo smaczne, więc pozostało mi dorobić całą resztę.
Ponieważ, jest to obiad złożony z trzech pyszności, postanowiłam podzielić na trzy posty, dla łatwiejszego szukania w przyszłości.
Zacznę od hamburgerów.
Domowe hamburgery
Potrzebne będą:
- 4 bułki ( przepis na ciasto )
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 ogórki kiszone
- 4 plastry sera żółtego
- sos czosnkowy ( wg przepisu )
- 1/2 kg mięsa mielonego
- bułka tarta
- 1 jajko
- przyprawy: sól morska, pieprz świeżo mielony, papryka słodka grys
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, 2-3 łyżkami bułki tartej, przyprawami i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Formujemy spore, płaskie kotlety i smażymy na małym ogniu. Pomidorki koktajlowe i ogórki kroimy na plastry, bułkę przekrawamy na pół.
Piekarnik ustawiamy na ok 180 stopni i wkładamy w celu podgrzania, bułkę z kotletem i plastrem sera.
Po około 10 minutach wyciągamy i wkładamy pomidorki i ogórka, smarujemy pysznym sosem czosnkowym i gotowe.
Ja podaję z domowymi frytkami i pyszną sałatką z młodego szpinaku.
Polecam i zapraszam na kolejne odsłony tego obiadu. Znajdziecie w nim przepis na frytki i sałatkę.
Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie, fast food w wersji zdrowszej, czyli domowej :)
Ściskam Ilona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz