środa, 3 kwietnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana




Pięknie!!! Temperatura za oknem podskoczyła do 7 stopni. Wieczory i noce jeszcze na minusie, ale i tak mam nadzieję, że to początek wiosny! Zaczynam tęsknić z spacerkami i podglądaniu budzącej się do życia przyrody.

Dzisiaj na obiad proponuję pyszną ziemniaczaną zapiekankę. Osobiście uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, więc jak tylko usłyszałam w jakimś programie kulinarnym "brytyjska zapiekana z ziemniaków" wyskoczyłam z kuchni jak oparzona, biorąc kartkę i długopis w celu zapisania przepisu, niestety trafiłam na sam koniec i jedyne co mogłam to zrobić, to zapamiętać jej wygląd, kilka składników i wykonać ją po swojemu. Z resztą, to nie pierwsza potrawa zrobiona po mojemu.. mój mąż zawsze się śmieje, dodając "po iljońsku" przed nazwą dania :) Co oznacza, że jak zwykle zrobiłam coś inaczej.
Słodkie...


Zapiekanka ziemniaczana
Potrzebne będą:
  • 2 kg ziemniaków
  • jeden duży korzeń pietruszki
  • połowa małego korzenia selera
  • puszka pomidorów krojonych
  • około 1 kg mięsa mielonego
  • ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki zielonej
  • przyprawy: sól selerowa, pieprz ziołowy babuni, papryka słodka grys, szczypta szafranu
  • 1 kostka rosołowa 
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mleka
Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera czyścimy i kroimy na kawałki. Tak przygotowane wrzucamy do garnka ze szczyptą szafranu, kostką rosołową, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawiając solą selerową, pieprzem, papryką i wyciśniętym czosnkiem. 
Następnie szykujemy żaroodporne naczynie i kładziemy warstwę mięsa mielonego i zalewamy pomidorami wraz z sosem znajdującym się w puszce. Czas na nasze warzywa. Kiedy są całkowicie miękkie, odcedzamy, dokładamy dwie łyżki masła, mleko i dokładnie ugniatamy na gładką masę. Tak przygotowane, wkładamy do naczynia, dokładnie przykrywając mięso z pomidorami. Całość posypujemy startym na dużych oczkach serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 min.
Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
I gotowe.



To bardzo smaczne i sycące danie. Zdecydowanie nie należy do nisko kalorycznych, ale jest obłędne.
Polecam.
Ściskam gorąco Ilona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz