niedziela, 7 kwietnia 2013

Sos czosnkowy




Jak wspominałam, częstując Was Pizzą, dzisiaj zrobimy pierwszy sos, który jest rewelacyjnym dodatkiem do wszelakich fast foodowych dań. Prawdę mówiąc w mojej lodówce ten sos jest stałym mieszkańcem. Zjadamy go do wszystkiego... jajek na twardo, kanapek, a nawet do mięs na obiad.

Przepis ten podzielę na dwie części, ponieważ część jest bazą do wielu różnych sosów.




Sos czosnkowy
Potrzebne będą:
baza:

  • 200 ml majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 4 łyżki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • pieprz świeżo mielony
dodatkowo
  • 5 ząbków czosnku
  • garść posiekanej pietruszki zielonej
Wszystkie składniki bazy dokładnie ze sobą łączymy. Następnie wrzucamy posiekaną dość drobno zieloną pietruszkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Sos smakuje lepiej jak chwilę poleży w lodówce, żeby smaki się połączyły.



Kolejny sos będzie na idealnym dodatkiem do sałatek. Koniecznie zaglądajcie. Czekam również na Wasze komentarze. Mam nadzieję, że wypróbujecie w swojej kuchni.
Ściskam Ilona






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz