Jak wspominałam, częstując Was Pizzą, dzisiaj zrobimy pierwszy sos, który jest rewelacyjnym dodatkiem do wszelakich fast foodowych dań. Prawdę mówiąc w mojej lodówce ten sos jest stałym mieszkańcem. Zjadamy go do wszystkiego... jajek na twardo, kanapek, a nawet do mięs na obiad.
Przepis ten podzielę na dwie części, ponieważ część jest bazą do wielu różnych sosów.
Sos czosnkowy
Potrzebne będą:
baza:
- 200 ml majonezu
- 3 łyżki keczupu
- 4 łyżki bulionu drobiowego lub warzywnego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- pieprz świeżo mielony
dodatkowo
- 5 ząbków czosnku
- garść posiekanej pietruszki zielonej
Wszystkie składniki bazy dokładnie ze sobą łączymy. Następnie wrzucamy posiekaną dość drobno zieloną pietruszkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Sos smakuje lepiej jak chwilę poleży w lodówce, żeby smaki się połączyły.
Kolejny sos będzie na idealnym dodatkiem do sałatek. Koniecznie zaglądajcie. Czekam również na Wasze komentarze. Mam nadzieję, że wypróbujecie w swojej kuchni.
Ściskam Ilona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz