piątek, 12 kwietnia 2013

Papryka w occie i miodzie





Jak tam zapasy w Waszej spiżarni?? Zima się skończyła i już niebawem rozpoczniemy szykowanie zapasów na koleją mroźną porę roku. Krok po kroczku będę dzieliła się z Wami pomysłami na uzupełnienie spiżarni. Nie wiem dlaczego, ale kocham robienie przetworów i wypełnianie słoików jak za starych czasów robiły to nasze babcie i mamy.
A jak to wygląda u Was??



Papryka w occie i miodzie
Potrzebne będą:
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 i  1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu naturalnego
Czerwoną paprykę kroimy na kawałki, oczyszczamy z ziaren i dokładnie myjemy. Wodę z cukrem, octem, solą i miodem wlewamy do garnka i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. 
Przygotowane papryki wkładamy do słoików, zalewamy zagotowanym roztworem i dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy tylko 5 minut.




Nic prostszego. Wystarczy odrobina czasu i mamy przepyszną paprykę, dodatek do obiadów, sałatek, jako doskonała przekąska i co tylko chcecie. O papryce na miodzie wspominałam w kilku przepisach. 
Ten przepis dostałam od mamy i bardzo sobie chwalę, a moi goście ją uwielbiają.

Ściskam gorąco.
Ilona 





3 komentarze:

  1. Smakowitosc, dodatek idealny i potrzebny w kazdej spizarni...super, czekam na kolejne przetwory...Camilla

    OdpowiedzUsuń
  2. :) bardzo lubimy. W mim domu zawszw za malo... Ile by nie zrobic sloikow wszystkie zostana zjedzone zanim zima sie skonczy.
    Dziekuke za odwiedzimy. Camilla dawno Cie nie bylo, Flinston, mam nadzieje, zw bedziesz zagladac czesciej.

    OdpowiedzUsuń