Tak pięknie za oknem, aż żal ten czas spędzać w domu. Ubrałam młodego, wsadziłam do wózka i wybrałam się po pyszne rybki na pobliski bazarek. W sąsiednim boksie uśmiechały się do mnie warzywka, więc i tam zawitałam. Zrobione zakupy rozłożyłam na kuchennym stole, szeroko otworzyłam balkon i zabrałam się za szykowanie pysznego obiadu.
Dorsz smażony z pomidorem i puree z ziemniaków i selera
Potrzebne będą:
- 3 średniej wielkości filety z dorsza
- mąka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ok 200 g pomidorków koktajlowych
- pęczek pietruszki
- oliwa z oliwek
- czubryca zielona
- 1 kg ziemniaków
- 1 mały seler
- 2-3 łyżki masła
- mleko
Ziemniaki oraz seler myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gotowe, odcedzamy wrzucamy 2-3 łyżki masła niesolonego spory chlust mleka i ugniatamy na gładką masę.
W trakcie gotowania się warzyw, myjemy dorsza, osuszamy, solimy i pieprzymy delikatnie, następnie obtaczamy w mące i smażymy na gorącej patelni z odrobiną oleju.
Pomidorki kroimy na ćwiartki, siekamy pietruszkę, posypujemy czubrycą zieloną i dokładnie mieszamy z oliwą.
Na talerzu układamy dorsza z pomidorkami i dowolną ilością puree.
Takie proste i takie doskonałe.
Takie obiady polecam. Są pyszne, a w swojej prostocie wręcz idealne. A Wy, w jakiej postaci lubicie rybkę?? Zachęcam do rozmowy :)
Chciałam również zaprosić do polubienia mojej strony na facebooku. Zawsze można się dowiedzieć co nowego w mojej kuchni i porozmawiać.
Ściskam Ilona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz