Musiałam podwiązać swoje pomidory. Oczywistym było, że połamię sporo gałęzi. Niestety tak to bywa jak się zielska nie dopilnuje. Cała masa zielonych owoców pospadała. Jakoś nie zmartwiłam się, ponieważ w planach miałam dżem z zielonych pomidorów. Jest pyszny i ciągle zadziwia swoim smakiem. Musicie go zrobić.
Potrzebne będą:
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1/2 kg cukru
- sok z połowy cytryny (ja użyłam soku z mirabelki)
Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękły i studzimy. Następnie miksujemy za pomocą blendera i ponownie wrzucamy na patelnię. Dodajemy cukier i sok, często mieszając smażymy, aż cukier się rozpuści, a sok z pomidorów odparuje i dżem zgęstnieje. Gotowy przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i studzimy do góry dnem.
**Wieczko musi być wklęśnięte.
Musicie koniecznie wypróbować ten prosty przepis. Do tego ciepła grzaneczka i pyszna kawa. Tak rozpoczęty dzień z pewnością będzie fantastyczny.
Zapraszam Was do polubienia mojej strony na facebooku, którą znajdziecie TUTAJ, będzie mi bardzo miło oraz zachęcam gorąco do rozmowy. Ciekawa jestem z czego robicie dżemy.
Ściskam Ilona
Słyszałam, że jest dobry...
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie! :)
Ale cały czas się zastanawiam czy mi zasmakuje?
Pozdrawiam,
Ilona
Jeżeli lubisz dżemy domowej roboty, tak jak ja, to jestem przekonana, że Ci zasmakuje. Koniecznie wypróbuj, możesz na początek zrobić mniejszą ilość jako test :) Polecam groąco
UsuńUwielbiam takie domowe dżemy!
UsuńNo cóż trzeba będzie spróbować i ocenić.
Uściski
najlepszy dzem jaki kiedykolwiek jadlam... sama nie zrobie ale wroce po niego :)Camilla
OdpowiedzUsuńSmacznego
Usuń