Jak na jesień przystało obdarowana zostałam dynią. Z tego cudnego warzywa zrobiłam wiele smakołyków, i na słodko, i wytrawnie. W moim domu wszyscy uwielbiają dynię, a możliwości serwowania jej, jest niesamowita ilość. Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w magazynie "Pasje i Smaki", w specjalnym, dyniowym wydaniu, który już jest gotowy i czeka na wirtualną premierę, a znajdziecie w nim nie tylko kulinarne inspiracje. Warto zajrzeć.
Teraz zapraszam na ciasto, które co roku króluje na moim stole podczas Halloweenowej zabawy.
Potrzebne będą:
- 2 szklanki startej dyni (należy wycisnąć sok, bo ciasto będzie zbyt mokre)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- garść orzechów lub migdałów
Jajka ubić z cukrem , dodać olej , mąkę , cukier waniliowy , sodę, proszek i cynamon. Zmiksować . Do masy dodać utartą dynię i migdały, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut .
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo już trzecie w tym miesiącu :) Uwielbiam
UsuńCudowności, pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń