wtorek, 29 października 2013

Ciasto z dynią




Jak na jesień przystało obdarowana zostałam dynią.  Z tego cudnego warzywa zrobiłam wiele smakołyków, i na słodko, i wytrawnie. W moim domu wszyscy uwielbiają dynię, a możliwości serwowania jej, jest niesamowita ilość. Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w magazynie "Pasje i Smaki", w specjalnym, dyniowym wydaniu, który już jest gotowy i czeka na wirtualną premierę, a znajdziecie w nim nie tylko kulinarne inspiracje.  Warto zajrzeć.

Teraz zapraszam na ciasto, które co roku króluje na moim stole podczas Halloweenowej zabawy. 



Ciasto z dynią
Potrzebne będą:


  • 2 szklanki startej dyni (należy wycisnąć sok, bo ciasto będzie zbyt mokre)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • garść orzechów lub migdałów 

Jajka ubić z cukrem , dodać olej , mąkę , cukier waniliowy , sodę, proszek i cynamon. Zmiksować . Do masy dodać utartą dynię i migdały, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut .






4 komentarze: