Podczas rozmowy o sporcie i dietach naszła mnie niesamowita ochota na danie zapiekane w garnku rzymskim. Dania z tego glinianego naczynia smakują nieziemsko i są zdrowe, co dodatkowo podnosi ich punktację. Na rynku jest wiele garnków, są nawet elektryczne. Ja uważam, że glina ma swój urok i z pewnością dodaje smaczku.
Jak do mnie trafił?? Szukałam garnka rzymskiego długo. Nie ukrywam, że miała również znaczenie cena. Koleżanka przesłała mi link do sklepu Pana Mariusza. Zakupiłam garnek i tak zakochałam się w pracach tego człowieka. Mistrz w swojej dziedzinie i tak zaczęła się nasza współpraca.
Kto jeszcze nie ma takiego garnka musi sobie go sprawić. Dania warte grzechu. Poza tym niedługo święta :) Czas pisać listy do Świętego Mikołaja :)
Uda z kurczaka z ziemniakami i cukinią
zapiekane w garnku rzymskim
Potrzebne będą:
- 4 uda z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 małe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu + 1 dodatkowa
- sól, pieprz
- opcjonalnie oliwa
Przygotowanie posiłku zaczynamy od zanurzenia glinianego garnka w wodzie minimum na pół godziny.
Zaczynamy szykowanie dania.
Siekamy rozmaryn i czosnek drobno, doprawiamy solą, mieszamy z 1 łyżeczką oliwy. Uda z kurczaka myjemy, osuszamy i oddzielamy skórę od mięsa, ale ostrożnie i nie do końca, tworzymy coś na kształt kieszonki, w którą wkładamy wcześniej przygotowaną mieszankę. Dokładnie rozprowadzamy po całości cienką warstwą i naciągamy skórę. W razie potrzeby możemy skórę "przymocować" wykałaczką.
Tak przygotowane solimy i pieprzymy z obu stron.
Czas na warzywa. Cukinię myjemy i kroimy w łódeczki długości około 5 cm. Tak samo przygotowujemy ziemniaki. Oba warzywa solimy, można również delikatnie skropić oliwą.
Do namoczonego garnka wkładamy kolejno ziemniaki, cukinię i uda , plus dodatkowa gałązka rozmarynu.
Jeżeli zaczynamy przygodę z garnkiem, dno można skropić oliwą, ale nie jest ot konieczne.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i wkładamy do jeszcze zimnego nasz garnek rzymski z zawartością. Po około 1,5 godziny nasz idealny posiłek gotowy.
Smacznego
Czy macie już doświadczenia z garnkiem rzymskim, a może dopiero zaczynacie. Piszcie, jestem ciekawa Waszych opinii. Będzie mi również miło jeżeli polubicie moją fanstronę na faceboku.
Tym czasem ściskam gorąco
Ilona
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu takiego garnka :)
OdpowiedzUsuńMusisz sobie go sprawić. Ja go uwielbiam.
UsuńDziękuję, znalazłem u państwa na stronie masę interesujących mnie informacji.
OdpowiedzUsuńOby tak dalej! Pozdrawiam
My web-site marketing internetowy
Ja sobie kupiłam garnek u p.Mariusz właśnie wczoraj do mnie przyjechał i jutro w sobote będę pierwszy raz go używała .po gotowaniu podzielę się moim wrażeniami . sam garnek jest super pasuje idealnie do mojej kuchni jest
OdpowiedzUsuńbardzo starannie wykonany . polecam też pojemnik na czosnek.takie garnki nadają kuchni przytulności i normalności . MonikaP.
Bardzo się cieszę :) Mam nadzieję, że garnek rzymski przypadnie Tobie do gustu tak jak mnie i mojej rodzinie. Osobiście go uwielbiamy.
UsuńJuż niedługo dla miłośników glinianej kuchni - niespodzianka, więc zapraszam do zaglądanie na mojego bloga :) Pozdrawiam