sobota, 2 listopada 2013

Dyniowy budyń



Choć Halloween już minął, którego niewątpliwym symbolem jest dynia, to samo warzywo jest jeszcze dostępne na ryneczku i warto z tego korzystać. Można ją przerabiać na miliony sposobów. W tym roku testuję jej walory smakowe na słodko i wytrawnie. Dzisiaj podzielę się przepisem na budyń. Dla mnie świetna alternatywa proszkowych gotowców. 


Dyniowy budyń
Potrzebne będą:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka  puree z dyni
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka  z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko


Mleko dzielimy na dwie części. Do szklanki odlewamy odrobinę, ok 1/4, resztę gotujemy. 
W pozostawionym mleku rozpuszczamy mąkę (oba rodzaje), cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtko.
Kiedy gotujące się mleko jest już gorące, dokładamy puree z dyni i dokładnie mieszamy.  Następnie  dolewamy miks mleka z dodatkami i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Gorący budyń przelewamy do kokilek.
Pozdajemy ciepłe lub zimne.

Chciałam również przypomnieć, że ten i inne pomysły na dynię znajdziecie w najnowszym numerze Pasje i Smaki, który jest już dostępny w sieci (TUTAJ). 
Zapraszam również, do polubienia mojej strony na facebooku, którą znajdziecie TUTAJ lub poprzez kliknięcie LUBIĘ TO na pasku bocznym bloga. Ale przede wszystkim zachęcam do komentowania, dzielenia  się pomysłami i rozmowy. 
Ściskam Wszystkich
Ilona 



4 komentarze: