piątek, 8 listopada 2013

Jabłka pod zdrową kruszonką



Właśnie wyszłam z kuchni. Córa poprosiła o jabłka pod kruszonką. Późno troszeczkę, więc warto coś zdrowego przemycić;) Tak, wiem... o tej porze. Ale kto może się oprzeć tym jabłkom. Yummy.
Częstujcie się, to na prawdę pyszny deser.


Jabłka pod zdrową kruszonką
Potrzebne będą:

  • 1 kg jabłek (najlepsze szare renety)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 100g masła (zimnego)
  • 2 łyżki karobu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Płatki owsiane, mąkę, cukier, karob oraz cynamon wsypujemy do miski i łączymy ze sobą. Następnie dokładamy posiekane, zimne masło i ucieramy, aby powstały grudki .
Jabłka układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy kruszonką. 
Wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 

Na dzisiaj to wszystko, jutro kolejne wariacje z jabłkiem.
Ściskam Ilona 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz