Właśnie wyszłam z kuchni. Córa poprosiła o jabłka pod kruszonką. Późno troszeczkę, więc warto coś zdrowego przemycić;) Tak, wiem... o tej porze. Ale kto może się oprzeć tym jabłkom. Yummy.
Częstujcie się, to na prawdę pyszny deser.
Jabłka pod zdrową kruszonką
Potrzebne będą:
- 1 kg jabłek (najlepsze szare renety)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 100g masła (zimnego)
- 2 łyżki karobu
- opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Płatki owsiane, mąkę, cukier, karob oraz cynamon wsypujemy do miski i łączymy ze sobą. Następnie dokładamy posiekane, zimne masło i ucieramy, aby powstały grudki .
Jabłka układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na dzisiaj to wszystko, jutro kolejne wariacje z jabłkiem.
Ściskam Ilona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz