(post sponsorowany)
Ten przepis od dawna można znaleźć w magazynie Pasje i Smaki, ale zabrakło go na moim blogu. Więc nadrabiam zaległości i serwuję pyszne, zdrowe danie po marokańsku. Obiady z tego magicznego naczynia są niesamowite w smaku i zdrowe. Nie zawierają zbędnego tłuszczu i są bardzo proste do przygotowania, choć trzeba około 2 godzin czekać na ucztę. Wierzcie mi, że warto. Na szczęście dla nas, nie trzeba jechać do Maroko po owe naczynie można kupić u Pana Mariusza - KLIK i jesteśmy w sklepie. A teraz zapraszam na niesamowitą ucztę.
Tadżin z wołowiny
Potrzebne będą:
- 1/2 kg wołowiny
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie buraki
- 6 młodych marchewek
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: kumin, ras el hanout (mieszanka przypraw)
- sól selerowa
- oliwa
- kilka gałązek świeżego tymianku odmiany cytrynowej
- kilka gałązek świeżego koperku
Wołowinę myjemy i kroimy w dużą kostkę, zasypujemy przyprawami i układamy na dnie misy tadżin. Warzywa myjemy, kroimy w ćwiartki i układamy na mięsie. Następnie posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i układamy na nich gałązki świeżego tymianku. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na mały ogień (z blaszką) Dusimy około 2 godziny. Czas duszenia się mięsa zależy od wielkości kawałków.
Tadżin podajemy posypany świeżym koperkiem.
Smacznego
Musicie wypróbować obiady z tadżin, a z pewnością je pokochacie jak ja.
Ściskam Was gorąco
Ilona
Dostałam nagrodę - Liebster Blog Award. Jednak nagroda zobowiązuje do udzielenia odpowiedzi na 11 pytań i wskazania 11 blogów, które nominuje się do otrzymania tejże narody. Blogi te mają być godne polecenia i odwiedzania. Według mnie taki jest Twój blog, więc przekazuję nagrodę w Twoje ręce. A teraz czas na Ciebie! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Ilona
P.S. Moja lista pytań:
1. Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie z polską wsią?
2. Bez jakiej rzeczy nie wyobrażasz sobie życia?
3. Jaka jest Twoja najczęstsza myśl tuż po przebudzeniu?
4. Książka, którą poleciłabyś w przyszłości (tej dalekiej lub nie) swojej dorosłej córce?
5. Co znajduje się w Twojej torebce?
6. Do której postaci literackiej bądź bohaterki serialu lub filmu jesteś podobna?
7. Jaka jest najpiękniejsza chwila Twojego życia?
8. Co najbardziej cenisz w ludziach?
9. Skąd pomysł na nazwę bloga?
10. Jaka jest Twoja popisowa potrawa?
11. Kim chciałaś być w dzieciństwie i dlaczego?
Wygląda smakowicie. Ostatnio w jednym programie dla pasjonatów gotowania :) był to temat przewodni. Aż chce się spróbować.
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować. A jak to zrobisz - zakochasz się. Strasznie smaczne jedzonko.
Usuń