sobota, 23 listopada 2013

Tadżin wołowy


(post sponsorowany)
Ten przepis od dawna można znaleźć w magazynie Pasje i Smaki, ale zabrakło go na moim blogu. Więc nadrabiam zaległości i serwuję pyszne, zdrowe danie po marokańsku. Obiady z tego magicznego naczynia są niesamowite w smaku i zdrowe. Nie zawierają zbędnego tłuszczu i są bardzo proste do przygotowania, choć trzeba około 2 godzin czekać na ucztę. Wierzcie mi, że warto. Na szczęście dla nas, nie trzeba jechać do Maroko po owe naczynie można kupić u Pana Mariusza - KLIK i jesteśmy w sklepie. A teraz zapraszam na niesamowitą ucztę.


Tadżin z wołowiny
Potrzebne będą:
  • 1/2 kg wołowiny
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 średnie buraki
  • 6 młodych marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: kumin, ras el hanout (mieszanka przypraw)
  • sól selerowa
  • oliwa
  • kilka gałązek świeżego tymianku odmiany cytrynowej
  • kilka gałązek świeżego koperku 
Wołowinę myjemy i kroimy w dużą kostkę, zasypujemy przyprawami i układamy na dnie misy tadżin. Warzywa myjemy, kroimy w ćwiartki i układamy na mięsie. Następnie posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i układamy na nich gałązki świeżego tymianku. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na mały ogień (z blaszką) Dusimy około 2 godziny. Czas duszenia się mięsa zależy od wielkości kawałków.
Tadżin podajemy posypany świeżym koperkiem.
Smacznego

Musicie wypróbować obiady z tadżin, a z pewnością je pokochacie jak ja.
Ściskam Was gorąco
Ilona



3 komentarze:

  1. Dostałam nagrodę - Liebster Blog Award. Jednak nagroda zobowiązuje do udzielenia odpowiedzi na 11 pytań i wskazania 11 blogów, które nominuje się do otrzymania tejże narody. Blogi te mają być godne polecenia i odwiedzania. Według mnie taki jest Twój blog, więc przekazuję nagrodę w Twoje ręce. A teraz czas na Ciebie! :))
    Pozdrawiam cieplutko,
    Ilona
    P.S. Moja lista pytań:
    1. Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie z polską wsią?
    2. Bez jakiej rzeczy nie wyobrażasz sobie życia?
    3. Jaka jest Twoja najczęstsza myśl tuż po przebudzeniu?
    4. Książka, którą poleciłabyś w przyszłości (tej dalekiej lub nie) swojej dorosłej córce?
    5. Co znajduje się w Twojej torebce?
    6. Do której postaci literackiej bądź bohaterki serialu lub filmu jesteś podobna?
    7. Jaka jest najpiękniejsza chwila Twojego życia?
    8. Co najbardziej cenisz w ludziach?
    9. Skąd pomysł na nazwę bloga?
    10. Jaka jest Twoja popisowa potrawa?
    11. Kim chciałaś być w dzieciństwie i dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Ostatnio w jednym programie dla pasjonatów gotowania :) był to temat przewodni. Aż chce się spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować. A jak to zrobisz - zakochasz się. Strasznie smaczne jedzonko.

      Usuń