czwartek, 28 listopada 2013

Risotto z selerem naciowym i przyprawami świata



(post sponsorowany)
Jakiś czas temu otrzymałam kilka fantastycznych przypraw do przetestowania. Przyprawy Świata bo o nich mowa poznałam kilka lat temu, zakochałam się w ich smaku, więc jak dostałam propozycję by je Wam przedstawić, nie miałam problemu co i jak zaprezentować.
Przyprawy podzieliłam na kilka dań. Dzisiaj pomidory z bazylią i czosnkiem, jedna z moich ulubionych, idealnie wpasowała się w pomysł na obiad. Risotto z selerem naciowym i pomidorami w kilku odsłonach. Proste danie i fantastyczne w smaku.


Risotto z selerem naciowym i pomidorami
Potrzebne będą:
  • 1 szklanka ryżu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 szklanki bulionu
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • suszone pomidory (przepis)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pomidory z bazylią i czosnkiem "Przyprawy Świata"
  • sól
  • oliwa aromatyzowana czosnkiem
  • masło
Na patelni rozgrzewamy oliwę aromatyzowaną czosnkiem i podsmażamy pokrojony w talarki seler naciowy. Następnie dorzucamy ryż i prażymy, aż stanie się przeźroczysty. Po chwili zalewamy częścią bulionu, kiedy ryż go wchłonie, ponownie zalewamy bulionem. Czynność powtarzamy, aż uzyskamy odpowiednią miękkość ryżu. Dokładamy pomidory suszone, koncentrat pomidorowy i podsmażamy. Na koniec dokładamy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i doprawiamy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem "Przyprawy Świata" oraz łyżką masła. W razie potrzeby można dosolić. 
Smacznego


W mojej szufladzie znajdziecie wiele ciekawych przypraw. Oto kilka z nich, które wraz z firmą Przyprawy Świata będę dla Was smakowała. Już wkrótce kolejne smaczne dania.
Tym czasem zapraszam gorąco do zapoznania się z bogatą ofertą przypraw. 
Czekam na Wasze komentarze, a może już znacie tą firmę? Jeżeli tak, który ze smaków jest Wasz ulubiony. Piszcie do mnie.
Ściskam Ilona




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz