Zaglądając na ryneczek, nie powinno nikogo dziwić, że zakupiłam młodą kapustkę. Jak ją zobaczyłam, pięknie się do mnie uśmiechnęła, wskoczyła do siatki i poprosiła o przygotowanie na obiad. Zawsze kiedy rozpoczyna się sezon i zaczynają pojawiać się młode warzywa objadam się na potęgę. Pęknę kiedyś, ale cóż, uwielbiam i nie potrafię się oprzeć urokowi tych młodziutkich warzyw.
Dzisiaj przepis bardzo prosty, ale doskonały. Moja mama robiła zawsze z pierwszymi dniami wiosny i kapustka będzie mi się kojarzyła z domem rodzinnym.
Młoda kapustka na krótko
Potrzebne będą:
- 1 główka młodej kapusty
- 3 młode marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek świeżego koperku
- 300 g wędzonego boczku
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
Życzę smacznego.
Kapustkę podajemy z młodymi ziemniaczkami, obiad doskonały. A Wy jakie macie wspomnienia związane z obiadami dzieciństwa?
Ściskam Ilona ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz