Dzisiaj jeden z tych przepisów, które są banalnie proste, ale nie może ich zabraknąć na liście kulinarnych szlagierów lata. Czasami śmieję się, bo nawet nie wiem jak napisać przepis, żeby nie było : "wymieszać i wypić", a skonstruować choć jedno zdanie złożone :) Jednak postanowiłam się nią podzielić. Lemoniada podbiła serce mojej rodziny, znajomych i wielu gdynian, a teraz mam nadzieję, że zachwyci i Was, pomimo swojej prostoty :)
Lemoniada rabarbarowa.
Potrzebne będą:
- 0,5 l syropu rabarbarowego (przepis)
- 1,5 l wody mineralnej lub przegotowanej (schłodzonej)
opcjonalnie:
- liście świeżej mięty
- kostki lodu
Do dzbana z wodą dodajemy syrop rabarbarowy, wrzuca opłukane w zimnej wodzie liście świeżej mięty i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Podajemy schłodzoną z kilkoma kostkami lodu.
Moja rada:
**Nie wrzucajcie za dużo kostek lodu, po rozpuszczeniu się za bardzo rozcieńczy lemoniadę. Warto mocno schodzić lemoniadę.
**Liście mięty płuczemy pod zimną wodą, w ciepłej uwalniają się olejki i całe miętowe dobro spłynie do zlewu.
**Lemoniadę można podać z młodymi pędami rabarbaru dla smaku i dekoracji.
**Jeżeli zrobicie bardzo dużo lemoniady, można ją pasteryzować, sugeruję jednak przygotowanie syropu i zamknięcie go w słoiczku na zimę w porcjach na 1 lemoniadę.
Kochani musicie mi uwierzyć, ten smak to hicior <3. Życzę udanego lata i zerkajcie do mnie. Szykuję kilka smacznych przepisów, póki sezon trwa :) Wkrótce kilka smaków bzu, u mnie jeszcze troszeczkę znajdę na drzewach. Będę się spieszyła,
Ściskam Ilona ♥
Pycha, na pewno daje orzeźwienie w tak ciepłe dni jak dzisiejszy :)
OdpowiedzUsuńzawsze brakuje mi pomysłów na rabarbar. też muszę sobie syrop zrobić.
Orzeźwia niesamowicie. Syrop zrób koniecznie, polecam też lody rabarbarowe. A wkrótce będzie boska drożdżówka.
UsuńMniam ! :) Zapraszam do obserwowania mnie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń