Co roku obrywam sporo gałązek i mrożę w papierowych torebkach, żeby mieć świeże i aromatyczne listki do herbaty. Łączę z różnymi owocami, robiąc pyszne soki na zimę, a także suszę - choć, za tą wersją nie szaleję. W tym roku postanowiłam również zrobić syrop. Szukając różnych inspiracji, znalazłam ciekawy przepis i od razu wyskoczyłam do ogrodu, po miętę.
Syrop z mięty
Potrzebne będą:
- 2 garści świeżej mięty
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Świeże liście mięty lekko przepłukujemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dosypujemy cukru i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn się zagotuje, czekamy, aż cukier się rozpuści i gotujemy jeszcze kilka minut i odstawiamy, aż syrop ostygnie. Następnie przelewamy przez sitko, wlewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zamykamy.
Syrop przechowujemy w lodówce.
To świetny dodatek, do czarnej herbaty, a rozcieńczony z zimną wodą i z plastrami limonki świetnie orzeźwia w gorące dni.
Spróbujcie, ja to zrobiłam i jestem zadowolona. Małymi słoiczkami syropu obdarowałam bliskich. To bardzo miły gest - polecam. A Wy jakie macie pomysły na syrop miętowy?? Piszcie.To świetny dodatek, do czarnej herbaty, a rozcieńczony z zimną wodą i z plastrami limonki świetnie orzeźwia w gorące dni.
Ściskam Ilona
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie, Kamila.
..i smaczny. Musisz wypróbować. A teraz uciekam do Ciebie.Pozdrawiam
UsuńŚwietny pomysł z wykorzystaniem mięty.Mam miętę i może nawet starczy jej na zrobienie takiego syropu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, Zawsze można mięty dosadzić i ja to chyba zrobię.
UsuńDziękuję za odwiedziny.
Ilonka, spróbowałam! Jest suuuuper! Można z lodem i lekkim % smakowite! K.
OdpowiedzUsuńOooo tak, to fantastyczny pomysł, ale zostawię sobie na później hihi :)
UsuńŚciskam
Pani Ilono z co zrobić, żeby przechowywać nie wlodówce, a w piwnicy żeby na zime było? Wystarczy przelać do słoiczków i zapasteryzować? Czy ma Pani inny przpis mna miete na zimę?Ilepasteryzuje się syrop?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Można zapasteryzować jak każdy inny sok. Około 15-20 minut po zagotowaniu się wody, następnie słoiczki przełożyć do góry nogami, d ostygnięcia. Denko słoiczka powinno się "zassać". Ja przyznaję, że częściej mrożę same liście w woreczkach papierowych. Ale syrop choć jeden słoiczek musi być <3 Miłej zabawy z miętą.
UsuńA tak z ciekawości zapytam czy przy takiej ilości cukru syrop nie będzie za słodki?
OdpowiedzUsuńBędzie okrutnie słodki, dlatego warto go dodawać w małej ilości lub rozrobić z wodą. To jest klasyczny syrop, tyle, że domowym sposobem robiony :)
Usuń