czwartek, 6 czerwca 2013

Tagliatelle na zielono



Wszystko kwitnie w niesamowitym tempie. Życie już dawno obudziło się w moim ogrodzie. Na drzewach czyste ptasie szaleństwo. Tak zielono wokół, że do głowy przyszło mi jedynie zielone danie ze szparagami w roli głównej. To strasznie pozytywny kolor, również w postaci obiadu i jaki smaczny. 


Tagliatelle na zielono
Porcja nawet dla 7-8 osób
Potrzebne będą:

  • dwa opakowania szpinakowego tagliatelle (gotowego w kilka minut)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie szpinaku (małego, zwanego baby szpinak)
  • ok 200 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól selerowa, pieprz świeżo mielony
  • 2-3 łyżki masła
  • oliwa 
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na ok 3-4 cm kawałki i wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną cukru, gotujemy 7-8 minut. Cukinię myjemy kroimy w pół talarki i podsmażamy z odrobiną oliwy i 2 ząbkami czosnku drobno posiekanego oraz przyprawami. Wszystkie, gotowe składniki wrzucamy na dużą patelnię, dokładamy masło, szpinak, posiekaną pietruszkę i przekrojone na pół pomidorki, podsmażamy chwilę, doprawiamy do smaku.
Gotowe.



Musicie spróbować. Pyszota. 
Ściskam Ilona



2 komentarze:

  1. Trzymaj kciuki, robie jutro. Mam nadzieje ze wyjdzie mi tak jak tobie bo na zdjeciach wyglada smakowicie. Camilla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, napisz jak Ci smakowało... bo tego, że wyjdzie jestem pewna. To prosty obiad. Pozdrawiam

      Usuń