Tą zupę jadłam dawno, bardzo mi zasmakowała i koniecznie muszę się z Wami podzielić przepisem. Jest inna niż popularna zupa cebulowa w stylu francuskim, na winie. Swoją drogą równie wyśmienita.
Ale od początku.
Wraz z mężem zostaliśmy zaproszeni przez Radio Plus i audycję Turek Pomoże Od Kuchni do Restauracji Bohemia w Gdańsku. To restauracja z czeską kuchnią. Choć przyznam, że nie szaleję za nią, zupa była rewelacyjna. Oczywiście musiałam zrobić ją w domu. Oto i ona.
Czeska zupa cebulowa
Potrzebne będą:
- 4 duże cebule białe
- 2-3 łyżki masła+łyżka oliwy
- 4 szklanki wywaru (wołowy z warzywami idealny)
- 1 szklanka piwa ciemnego (czeskiego)
- świeże oregano
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku
W garnku z grubym dnem na maśle z oliwą podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Kiedy się zarumieni zalewamy wywarem i gotujemy. Jeżeli chcemy, możemy dołożyć wyciśnięty przed praskę czosnek, Całość doprowadzamy do wrzenia dolewamy piwo, wkładamy posiekane oregano i gotujemy 5 minut.
Zupę podajemy z grzanką serową.
Musicie koniecznie wypróbować wersję z piwem. Smakuje inaczej i równie smacznie.
Czekam na Wasze komentarze i zachęcam do obserwowania moich przepisów.
Jeżeli chcecie posłuchać relacji z naszej kolacji zapraszam. Relacja z Restauracji Bohemia.
Ps. Miałam swoje 5 minut w radio... no może 1 minutę haha
Ściskam
Ilona ♥
Bardzo ciekawa, że właśnie z piwem, a nie winem ;)
OdpowiedzUsuńCzeska wersja, nauczyli mnie w Bohemie :) Smaczna, polecam.
UsuńPożyczyłam przepis, napewno wkrótce wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSmacznego. Mam nadzieję, że będzie smakowała. Koniecznie napisz. Ściskam
Usuń