poniedziałek, 29 grudnia 2014

Domowy budyń klonowy

domowy budyń, budyń klonowy, syrop klonowy, budyń, maliny, zimne wieczory. deser


Okres świąteczny obfituje w wyszukane smakołyki. Niektóre szykujemy tylko raz w roku inne częściej, ale tylko na wielkie rodzinne uroczystości. A ja sobie zaserwuję coś bardzo prostego dzisiaj wieczorem. Budyń, jeden z moich ulubionych smaków. Polecam.


Budyń klonowy
Potrzebne będą:
  • 2 szklanki mleka + 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki dobrego syropu klonowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
  • syrop klonowy do polania budyniu

2 szklanki mleka gotujemy z syropem klonowym. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy obie mąki, żeby nie było grudek. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy, aż całość zgęstnieje. Odstawiamy.
Do kubka lub salaterki wrzucamy na dno troszeczkę malin, zalewamy jeszcze ciepłym budyniem, przysypujemy warstwą malin i obficie skrapiamy syropem klonowym.

Uwielbiam ten smak, ciepły budyń z zimnymi malinami. Do tego kominek i prószący śnieg za oknem.
Miłego wieczoru.
Ściskam Ilona 



Ilona ♥

2 komentarze: