niedziela, 22 lutego 2015

Pâté z kurzych wątróbek z musem jabłkowo-śliwkowym

pate z kurzych wątróbek, pasztet z wątróbek kurzych, kasztet francuski, kuchnia ilony, kuchnia francuska, kuchnia fusion, foie gras, pasztet, smarowidła,


Uwielbiam pasztety z kurzych wątróbek z dwóch powodów. Są smaczne w wielu odsłonach i bardzo proste do przyrządzenia. Takie pasztety mają dość specyficzny smak. Osoby, które wątróbki nie przełkną, nie będą w stanie pasztetu zjeść. Choć znam takie, które mimo szczególnej nienawiści do zwierzęcych podrobów, moim pasztecikiem się zajadały.
Ta wersja jest niesamowicie gładka, a dzięki owocom wyjątkowa.
Moje eksperymenty smarowideł rozpoczęła ciekawość kuchni francuskiej, która słynna jest na całym świecie, a jej foie gras zdobyło i moje serce <3. Francuskie  pâté, czyli pasztet, poznałam oglądając kulinarny program Bosonoga Contessa. Ja swoją wersję odrobinę zmieniłam, ale jest przepyszna.



Pâté z kurzych wątróbek
Potrzebne będą: 
  • 500 g kurzych wątróbek
  • 180 g masła
  • 3 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki nalewki czereśniowej lub wiśniowej
  • pieprz sól
dodatkowo:
  • 2 duże słodko winne jabłka
  • 1 szklanka śliwek węgierek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
W głębokiej patelni rozpuszczamy około 50 g masła, wrzucamy od razu tymianek i posiekaną szalotkę oraz czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zarumieni. Należy uważać, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki. Gotową szalotkę wrzucamy do blendera.
Na patelnię nakładamy wątróbkę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dolewamy nalewkę i całość smażymy około 1-2 minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.
Całość dokładamy do blendera, wrzucamy pozostałe masło i miksujemy na gładki mus wątróbkowy. Gotowy przecieramy przez sito. Następnie przekładamy do kokilek wyłożonych folią spożywczą, polewamy musem owocowym i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Mus owocowy
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki. Ze śliwek wyciągamy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy owoce. Kiedy zaczną się rozpadać słodzimy i podsmażamy, aż całkowicie zmiękną. Gotowe owoce blendujemy na gładki mus. 

Pâté kroimy na cienkie paski, podajemy jako przystawkę lub na grzance. Z musem owocowym tworzą doskonały, aksamitny smak.
Rewelacja.
Polecam wypróbowanie tego przepisu. Jest zaskakująco smaczny. A Wy lubicie wariacje z wątróbką?
Ściskam
Ilona ♥


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz