W komponowaniu tej pysznej mieszanki mamy dowolność, ale ja dzisiaj podzielę się przepisem na granolę śliwkowo daktylową.
Granola śliwkowo daktylowa
Potrzebne będą:
- 3 szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych)
- 1 szklanka śliwek wędzonych
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki nasion sezamu
- 1/4 szklanki melasy z karobu
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 3/4 szklanki musu jabłkowego
- szczypta soli
W połowie pieczenia warto przemieszać płatki, żeby się nie przypaliły.
Gotowe płatki odkładamy do ostygnięcia. W tym czasie śliwki i daktyle siekamy na kawałki i dokładamy do upieczonej granoli wraz z rodzynkami. Mieszamy i wystudzoną wkładamy do słoika szczelnie zamykając.
Pyszne śniadanie gotowe.
Polecam szykowanie własnej granoli, ponieważ jest smaczna, pożywna a do tego można z nij wyczarować fantastyczne ciasta, batony lub desery.
Ściskam
Ilona ♥
domowa granola jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńKocham ją.
UsuńGranolę uwielbiam i bardzo często robię, a Twoja wygląda przepysznie i bardzo bogato ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Też uwielbiam, a wersji u mnie wiele. Zależy od tego co znajdę na półkach spiżarni.
Usuń