Dzisiaj, 9 lutego świętujemy Międzynarodowy dzień pizzy. Uwielbiam takie święta, śmiechu przy nich pełno. Swoją drogą, kto wymyśla te wszystkie imprezy. Pewnego dnia, postanowiłam stworzyć KULINARNY KALENDARZ, to taka forma usprawiedliwienia się przed łakomstwem. W końcu święta są zawsze wyjątkami ;)
Dzisiejszy przepis na pizzę jest specjalny. W moim domu rodzinnym jadało się na grubym cieście z szaloną liczbą dodatków. Pizza mojej mamy zawsze będzie w mojej pamięci. Ten przepis na ciasto dostałam od siostry. To właśnie ona przekonała mnie do cienkiego spodu (czasami nawet za cienko robię, ale cóż). Kamila, moja rodzina jest Ci bardzo wdzięczna. Zaś ilość dodatków, wynika już z osobistej fascynacji do kraju matki tego dania.
Zapraszam na moją polską wersję, klasycznej włoskiej pizzy.
Pizza włoska na cienkim cieście
Potrzebne będą:
- 15 g drożdży świeżych
- 150 ml wody letniej
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
dodatki:
(celowo nie podaję ilości składników)
- sos pomidorowy
- mieszanka startych serów
- ser mozzarella
- świeża rukola
- szynka prosciutto*
Moja rada:
* Do pizzy możemy użyć każdego rodzaju szynkę długo dojrzewającą i baaaardzo cienko pokrojoną.
Pizza doskonała, nawet bez dodatkowych sosów. Domowy sos pomidorowy w zupełności wystarcza. I możemy go wykonać o każdej porze dnia, nocy i pory roku. Poza tym, taką pizzę można przygotować, na różne spotkania, imprezy karnawałowe, czy dziecięce bale.
Powiem tylko tyle. UWIELBIAM!
Ściskam
Ilona ♥
U mnie w domu też wolimy pizzę na cienkim spodzie. Przyznaję, że Twoja wygląda baaardzo włosko.
OdpowiedzUsuńOlka, przeczytać, że moja pizza włosko wygląda to najmilszy komentarz jaki można dostać. Wypróbuj tą wersję, moja idealna.
UsuńBardzo Ci dziękuję i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz.
Ściskam
no i taką pizzę lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńZapraszam i życzę smacznego.
Usuńcudowna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń