piątek, 30 sierpnia 2013

Dżem z borówki leśnej





Musicie mi wybaczyć. Ostatnio mało przepisów wrzucam na bloga z braku czasu. Ale nie zapomniałam o Was. Cały czas pichcę i robię zdjęcia, więc nowinek szykuję całą masę. Wiele z nich zobaczycie w nowym numerze "Pasji i smaków", który ukaże się już wkrótce. Szykujemy również konkurs, więc warto zobaczyć. Poza tym spędzam sporo czasu szykując przetwory, piekąc ciasta i spacerując po okolicach. Rozpoczęłam także "mini treningi", czas popracować nad gabarytami zdobytymi podczas ciąży ;)
Z nowinek... nowa twarz "Kuchni Ilony".
Ale nie przeciągając... oto nowy przepis i życzenia z okazji Dnia Blogera. 


Dżem z borówki leśnej
Potrzebne będą:
  • 3 litry borówki leśnej
  • 2 marchewki*
  • ok 700 g cukru
Borówki leśne myjemy i zalewamy wrzątkiem na około 20 minut, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zlewamy wodę, borówki wrzucamy do garnka, dokładamy całe marchewki wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskają dość jednolitą konsystencję i zgęstnieją.**
Kiedy dżem jest gotowy wyjmujemy marchewki, a borówkę nakładamy gorącą do słoików. Ustawiamy do góry nogami, a kiedy ostygną pasteryzujemy około 20 minut.

* marchewki po ugotowaniu możemy zmiksować z 3 łyżkami gotowego dżemu z borówki. będzie to bardzo smaczny, dodatkowy słoik słodkości.

**dżem należy cały czas mieszać aby się nie przypalił. trzeba uważać, ponieważ gorący wybucha jak wulkan;)



To zdjęcia, a raczej ich wycinki z tak zwanych odrzutów fotograficznych nowej twarzy Kuchni Ilony. Model z reklamy:)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Faceboku, którą znajdziecie TUTAJ oraz do śledzenia Instagramu TUTAJ można zobaczyć gdzie pijam ulubioną kawę. Przyznam, że te nowinki również zabierają mi sporo czasu, stąd te zaległości hihi. Ale cóż Kuchnia Ilony idzie z postępem.

Do miłego zobaczenia
Ściskam Ilona




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz