piątek, 4 lipca 2014

Cukier z płatkami dzikiej róży





Siedzę sobie na tarasie i zastanawiam się co by tutaj zrobić. A w tak zwanym między czasie, podczas kombinowania innych receptur, wstawię dla Was przepis bardzo prosty, a jakże przydatny w kuchni.
Mamy sezon na kwiaty dzikiej róży, więc korzystam ile się da. Przygotowałam cukier niesamowicie pachnący.


Cukier z płatkami dzikiej róży
Składniki:
  • 2 szklanki cukru gruboziarnistego (rafinowanego)
  • 1 szklanka płatków dzikiej róży
Płatki dzikiej róży oczyszczamy. Możemy opłukać zimną wodą, ale należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane płatki wrzucamy do miksera i siekamy na drobne kawałki. Następnie wrzucamy cukier i kilkoma ruchami (pulsująca opcja miksera) łączymy cukier z płatkami. Należy uważać, aby zbyt nie rozdrobnić cukru. Sok z płatków delikatnie go zabarwi na różowo.
Tak przygotowany cukier wysypujemy cienką warstwą na blasze do pieczenia lub dużym talerzu i odstawiamy na około 24 godziny do wyschnięcia.
Moja rada: Warto od czasu do czasu przemieszać widelcem, ponieważ mogą powstać grudki i ciężko później rozdrobnić. Cukier najlepiej przechowywać w papierowych torebkach w suchym miejscu.

Do czego używam? Różnie, można słodzić herbatę, można posypać babeczki, można użyć do ciasta, albo uatrakcyjnić nim smak truskawek z jogurtem.
To bardzo fajny pomysł i warto zrobić odrobinę zapasów. 
Pomału zaczyna brakować mi płatków haha, muszę koniecznie nazbierać, póki sezon ... Potem poczekamy na owoce :)
Ściskam Ilona 

2 komentarze: