piątek, 27 marca 2015

Chrzan domowy

chrzan domowy, chrzan, wielkanoc, śniadanie wielkanocne, przetwory



Już za chwilę święta, podamy jaja w różnych ciekawych odsłonach, szynki, galarety wytrawne. Na mojim stole koniecznie sałatka tradycyjna i biała kiełbasa. Mam nadzieję, że zdążę zrobić. Wszystkie dodatki jak majonez, musztarda i chrzan, również z domowej spiżarni. I właśnie tym ostatnim przepisem podzielę się z Wami.


Domowy chrzan
Potrzebne będą:
  • duży korzeń chrzanu
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • cukier

Chrzan obierany i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jeżeli mamy mocny blender, można go zmiksować. Do chrzanu od razu dodajemy sok z cytryny, żeby nie ściemniał. Następnie dokładamy jogurt i doprawiamy solą i odrobiną cukry. Wszystko ze sobą mieszamy, przekładamy do słoika.
Mocno ostry i świrujący w nosie. Nie dziwne, że ma swoje medyczne zastosowanie. Myślę, że warto utrzeć własny chrzan, zawsze wzmocnimy swoją odporność, a satysfakcja gwarantowana
Ściskam Ilona ♥

2 komentarze:

  1. jak bardzo lubię chrzan,tak bardzo nie lubię go robić :) heheh

    OdpowiedzUsuń