Już za chwilę święta, podamy jaja w różnych ciekawych odsłonach, szynki, galarety wytrawne. Na mojim stole koniecznie sałatka tradycyjna i biała kiełbasa. Mam nadzieję, że zdążę zrobić. Wszystkie dodatki jak majonez, musztarda i chrzan, również z domowej spiżarni. I właśnie tym ostatnim przepisem podzielę się z Wami.
Domowy chrzan
Potrzebne będą:
- duży korzeń chrzanu
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- cukier
Chrzan obierany i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jeżeli mamy mocny blender, można go zmiksować. Do chrzanu od razu dodajemy sok z cytryny, żeby nie ściemniał. Następnie dokładamy jogurt i doprawiamy solą i odrobiną cukry. Wszystko ze sobą mieszamy, przekładamy do słoika.
Mocno ostry i świrujący w nosie. Nie dziwne, że ma swoje medyczne zastosowanie. Myślę, że warto utrzeć własny chrzan, zawsze wzmocnimy swoją odporność, a satysfakcja gwarantowana
Ściskam Ilona ♥
jak bardzo lubię chrzan,tak bardzo nie lubię go robić :) heheh
OdpowiedzUsuńHaha, to u mnie dokładnie odwrotnie.
Usuń