czwartek, 12 marca 2015

Mazurek z jabłkami


mazurek z jabłkami, mazurek z musem jabłkowym, mazurek wielkanocny, wielkanocne przepisy, wielkanoc, kuchnia ilony, AC

Powoli szykujemy święta Wielkiej Nocy, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pyszny mazurek. Wcześniej przepis widzieliście w świątecznym wydaniu magazynu Pasje i Smaki, więc umieszczenie go tutaj jest już tylko formalnością :)


Mazurek z jabłkami

Potrzebne będą:
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • mus jabłkowy
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • polewa czekoladowa
Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, sól i cukier rozcieramy z masłem, tak aby wyglądało jak mokry piasek. Na koniec dodajemy śmietanę, wyrabiamy ciasto. Lepimy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę.
W tym czasie namaczamy rodzynki, prażymy płatki migdałowe i rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody.
Mus jabłkowy przekładamy do miseczki, dodajemy rodzynki i żelatynę, mieszamy odstawiamy do lekkiego stężenia.
Po czasie wyciągamy ciasto wałkujemy na placek ok. 1-1,5 cm grubości, wkładamy na blachę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem całą powierzchnię, aby powietrze uchodziło i ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia.
Pieczemy około 30-45 minut w 180 stopniach C, do czasu aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na gotowe ciasto nakładamy mus jabłkowy z rodzynkami, posypujemy uprażonymi migdałami i polewamy płynną czekoladą.

Ciasto kruche z tego przepisu wykorzystuję do różnych kombinacji. A dzięki małej zawartości cukru idealnie komponuje się jako wytrawna przystawka.

Musicie wypróbować i koniecznie napisać w jakiej odsłonie Wam odpowiada.
Ściskam Ilona 

1 komentarz: