Powoli szykujemy święta Wielkiej Nocy, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pyszny mazurek. Wcześniej przepis widzieliście w świątecznym wydaniu magazynu Pasje i Smaki, więc umieszczenie go tutaj jest już tylko formalnością :)
Mazurek z jabłkami
Potrzebne będą:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- mus jabłkowy
- 2-3 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- polewa czekoladowa
W tym czasie namaczamy rodzynki, prażymy płatki migdałowe i rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody.
Mus jabłkowy przekładamy do miseczki, dodajemy rodzynki i żelatynę, mieszamy odstawiamy do lekkiego stężenia.
Po czasie wyciągamy ciasto wałkujemy na placek ok. 1-1,5 cm grubości, wkładamy na blachę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem całą powierzchnię, aby powietrze uchodziło i ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia.
Pieczemy około 30-45 minut w 180 stopniach C, do czasu aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na gotowe ciasto nakładamy mus jabłkowy z rodzynkami, posypujemy uprażonymi migdałami i polewamy płynną czekoladą.
Ciasto kruche z tego przepisu wykorzystuję do różnych kombinacji. A dzięki małej zawartości cukru idealnie komponuje się jako wytrawna przystawka.
Musicie wypróbować i koniecznie napisać w jakiej odsłonie Wam odpowiada.
Ściskam Ilona
No tak, już niedługo ;)
OdpowiedzUsuń