niedziela, 5 maja 2013

Domowe frytki




Weekend majowy upłynął pod znakiem słońca i prac w ogrodzie. Szykowanie się do sadzenia kwiatków i cudownych warzyw, sprawdzenie drzewek owocowych to dla mnie zajęcia relaksujące. Ale przyznam, że pobudzają apetyt. A w ogrodzie nic tak doskonale nie smakuje jak frytki. Mniam
"Pielącej" rodzince podałam pyszne, zdrowe, doskonałe z odrobiną zieleniny i sosem czosnkowym.



Domowe frytki
Potrzebne będą:

  • ziemniaki
  • marchew 
  • tymianek
  • sól morska gruboziarnista
  • czosnek
  • oliwa
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w paski. Umyte i osuszone warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypujemy solą i tymiankiem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Na blasze układamy czosnek w łupinkach. Całość pieczemy w 180 stopniach do miękkości, około pół godziny. (długość pieczenia zależy od ilości i grubości warzyw).
Frytki podajemy z sałatą i sosem czosnkowym (przepis) 


Taka wersja frytek z pewnością jest dużo zdrowsza i zdecydowanie smaczniejsza.
Czekam na Wasze opinie.
Ściskam Ilona 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz