czwartek, 23 maja 2013

Kandyzowana skórka pomarańczowa





Dzisiaj chłodne, choć słoneczne popołudnie. Na szczęście mam dużo prac domowych, więc nie wychodzę. Popatrzę na słoneczko zza szyby, pięknie się prezentuje. Na szczęście z kuchni też mam widok na ogród.

Dzisiaj przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową. To rewelacyjny dodatek do ciast i deserów. Osobiście, często obdarowuję słodkim słoiczkiem znajomych.
To prosty przepis, z doskonałym i zdrowym efektem ubocznym w postaci świeżego soku pomarańczowego.




Kupując w sklepie pomarańcze, wybieram te z najładniejszą skórką. Dokładnie je szoruję, wyparzam i wycieram. Kroję na pół i wyciskam sok, wypijam z uśmiechem na twarzy, gdyż uwielbiam.

Kandyzowana skórka z pomarańczy
Potrzebne będą:
  • skórka z 3 pomarańczy
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
Wyszorowaną wcześniej skórkę z pomarańczy oczyszczamy bardzo dokładnie z białej błonki. Cukier rozpuszczamy w wodzie, tworząc syrop i gotujemy kilka minut. Następnie wkładamy ćwiartki skórki pomarańczowej i gotujemy, aż zrobi się szklista, a woda odparuje. Należy uważać, żeby się nie przypaliła.
Następnie osączamy z syropu i kroimy w kosteczkę, nie większą niż pół na pół centymetra. Przekładamy do słoika podsypując cukrem i dokładnie zakręcamy. 
Ilość cukru może się zwiększyć lub zmniejszyć. Podałam tak zwaną ilość na oko...

Skorzystaj z mojego doświadczenia:
  1. Słoiki zawsze wyparzam i dokładnie osuszam.
  2. Używam słoiczków wielkości jednej porcji dodawanej do ciasta, ponieważ otwierając słoik wykorzystuję całość.

Teraz zabieram się za sprzątanie kuchni, robiłam dwie tarty, obie pyszne i wiosenne. Którą podać pierwszą?? Zapraszam do głosowania... TUTAJ na facebooku. 

Ściskam Ilona










4 komentarze:

  1. nieodzowny dodatek do wielu wypieków.
    a domowa nie do pobicia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta prawda... Muszę jeszcze cytrynową i z limonki zrobić :) Będzie kolorowo. Witam Karmel-itko na moim blogu. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Przydatny przepis:) Do tej pory wywalaliśmy wszystkie skórki pomarańczowe,ale teraz już wiem co z nimi zrobić:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna sprawa. I tak jak nie lubiam kupowanej w slepie, tak robiona uwielbiam i dodaje ja wszedzie.

      Usuń