czwartek, 27 marca 2014

Makaronowa zapiekanka omnomnom



Jakiś czas temu, na Durszlak.pl pojawił się konkurs w którym można otrzymać makaron. Dowiedziałam się o nim dzięki koleżance Oli ze Stolika w kropki - DZIĘKUJĘ :) Nie zwlekając zapisałam się i chwilę później przyszedł do mnie makaron w bardzo fajnych, kolorowych opakowaniach. Prawdę mówiąc, mnie fance kolorów, aż szkoda wywalić opakowania. Makaron w takich paczuszkach super wygląda<3, heh... ale na wszystko przyszedł czas. Do końca marca trwa akcja na durszlaku, właśnie z makaronem OMNOMNOM. Muszę przyznać, że oprócz cudownych kolorów, makaron jest smaczny, twardawy - taki jak lubię :)
Na szczęście udało mi się jeszcze przed 31 zrobić smaczne danie. I choć dla większości zapiekanka makaronowa, to sposób na szybki, smaczny i wartościowy obiad (dla mnie też), tak do tej trzeba było się troszeczkę przygotować. Ale wierzcie mi, że warto. Można też zaplanować taki obiad wcześniej i szykując mięso zrobić go więcej. To zawsze dwa dni ze smacznym obiadem. Pierwszego dnia pyszny kurczak z kaszą, drugiego reszta kurczaka w makaronowej zapiekance. 
Dlatego też postanowiłam przygotować dwa wpisy jednego dnia. 
Będą w oddzielnych postach, żeby łatwiej było je odszukać :) 
Zapraszam 


Makaronowa zapiekanka
Potrzebne będą:
  • 1 opakowanie makronu penne OMNOMNOM
  • kawałki kurczaka wraz z sosem (przepis)
  • papryka marynowana w miodzie (przepis), można zastąpić konserwową
  • 400 g startego, żółtego sera
  • natka pietruszki
  • zielona czubryca
Makaron omnomnom gotujemy przez kilka minut, tak, aby był twardawy. Kurczaka dzielimy na średniej wielkości kawałki, paprykę czerwoną kroimy na paseczki około pół cm szerokości, natkę pietruszki drobno siekamy, wszystko wrzucamy do miseczki, pozostawiając troszeczkę natki do dekoracji.
Kiedy makaron jest gotowy, zlewamy wodę i dokładamy do miski. Delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki równomiernie się poukładały.
Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem z kurczaka, posypujemy startym serem, czubrycą zieloną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut, aby ser stopniał i utworzył delikatną skorupkę. Wyjmujemy, posypujemy resztą zielonej pietruszki, podajemy.
Smacznego!

Sos z kurczaka, którego przepis znajdziecie TUTAJ, dogotuje nasz makaron, ale bez obaw, będzie idealny. Uwielbiam takie zapiekanki makaronowe. A makaron spełnił moje oczekiwania. 
Dziękuję OMNOMNOM za pyszną, kolorową paczkę.
Ściskam Ilona 



Makaronową zapiekankę omnomnom dołączam do akcji FUSION W KOLORACH na Durszlak.pl

Fusion  w kolorach #omnomnom

4 komentarze: