Dzisiaj dzień rozpoczął się upalnie i postanowiłam spędzić go w mojej altankowej kuchni i zająć się kiszeniem ogórów. Przy ostatnich słojach błysk i grzmot w duecie skutecznie przepędził mnie do domu. Brrr nie przepadam, choć z całą pewnością w moim otoczeniu pojawiło się znacznie więcej tlenu. A oberwanie chmury temu towarzyszące podlało moje biedne roślinki.
Pogoda nastroiła mnie na wegetariański obiad, a to zbiegło się z ogłoszeniem wyników. W związku z tym nie pozostało mi nic innego jak zrobić pyszny koreański naleśnik.
Przypominam, że wraz z Polsat Food Network zorganizowaliśmy Wam konkurs z super nagrodami. Czekaliśmy na ciekawe i smaczne przepisy inspirowane smakami Azji.
Znam już zwycięzców :)
Mam nadzieję, że będą zadowoleni i z tego miejsca czekam na maila (kuchniailony@gmail.com ) z Waszymi adresami, które zostaną przekazane do sponsora nagrody.
Ale zacznę od przepisu jeśli pozwolicie. Oto moja propozycja potrawy inspirowanej Azją.
Koreański pancake warzywny
Potrzebne będą:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 szklanka wody
- czerwona papryka
- marchew
- cebula
- szczypior
- 1 jajo
- olej
- posiekana natka pietruszki
Warzywa myjemy i kroimy w zapałki (słupki)i wkładamy do miseczki. Z mąki, soli, pieprzu i wody wyrabiamy ciasto, którym następnie zalewamy warzywa. Całość mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy, aż ciasto od spodu się zetnie i obracamy na drugą stronę. Dobrze jest przerzucić lub obrócić przy użyciu talerza. Zanim ciasto całkowicie się zetnie, na górę rozbijamy jedno jajko, przykrywamy patelnię.
Gotowy pancake podajemy posypany pietruszką i z sosem.
Sos
Paprykę kroimy w maleńką kosteczkę, wkładamy do miseczki. Dosypujemy pietruszkę, następnie zalewamy octem i sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, alby smaki się połączyły.
Gotowy pancake podajemy posypany pietruszką i z sosem.
Sos
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego (ja użyłam octu różanego z przepisu Moje Twory Przetwory)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mała czerwona papryczka
Paprykę kroimy w maleńką kosteczkę, wkładamy do miseczki. Dosypujemy pietruszkę, następnie zalewamy octem i sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, alby smaki się połączyły.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu mój koreański naleśnik.
A teraz, żeby nie trzymać Was dłużej w niepewności wyniki konkursu.
Miejsce IV
Agnieszka i makaron soba z warzywami
Miejsce III
Aneta i babeczki z krewetkami
Miejsce II
Maria i Oi sobagi
Miejsce I
Camilla i kurczak chow mein
Dziewczyny z całego serca gratuluję i czekam na Wasze adresy, żeby nagrody doszły :) Ze swojej strony chciałam powiedzieć, że wszystkie przepisy były strasznie smaczne i łatwo nie było, a do tego wszystkiego potwornie zgłodniałam. Chętnie wypróbuję Wasze dania i jeśli pozwolicie podzielę się nimi z pozostałymi. Oczywiście podając autora :)
Jeszcze raz GRATULUJĘ!
Ściskam Ilona
♥
Super :) Gratulacje dla wszystkich
OdpowiedzUsuńI ja gratuluję :) Buziaczki
UsuńIlona, ten pancake jest mega! Taki kolorowy, w brzuchu mi burczy! I dziękuję, bardzo się cieszę <3
OdpowiedzUsuńBył smaczny, musisz go wypróbować. Gratuluję wygranej :) Z całą pewnością zrobię Twoje oi sobagi.
UsuńŚciskam
Wow. Niesamowite, dziekujr bardzo. Pozdrawiam i gratuluje reszcie zwyciescow. Camilla
OdpowiedzUsuńJa również Tobie gratuluję :)
UsuńWypróbowałam na kolacje. Zachwycił wszystkich !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę.
UsuńWygrałam - zajęłam III miejsce - bardzo się cieszę i bardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aneta
Cieszę się również. Gratuluję :)
Usuń