Cudowne lato. Muszę przyznać, że mimo niesamowitej pogody, żaru, który zalewa moje tereny, w mojej głowie prawdziwa burza. Nawet większa, niż ta, która ostatnio codziennie odwiedza nasze okolice. Brrrrr.
Tak mnie rozpiera energia, że nie wiem od czego zacząć. Szaleję z nowymi pomysłami i przepisami, ale nie zapominam o starych i prawdę mówiąc, są tak doskonałe, że nie mam najmniejszego zamiaru ich zmieniać.
Taki właśnie przepis mam od cioci Ani. Robiła najsmaczniejsze ogórasy. Oczywiście przepis "na oko" (jak większość moich), ale nauczona liczenia produktów na potrzeby bloga, zaprosiłam ciocię do zrobienia ogórasów i za każdym razem łapałam ją za rękę licząc ziarenka przypraw. HAah, ale miałąm ubaw.
Za to przepis od lat cieszy się uznaniem w mojej rodzinie i wśród przyjaciół.
W sierpniu zaczynamy zdecydowanie ogórkowy okres, więc zapraszam po przepisy na ogórki kiszone, ogórki w chili, ogórki w musztardzie, ogórki kanapkowe w garam masala.
Ogóki małosolne
Potrebne będą:
- 1 1/2 kg ogórków średniej wielkości
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 małe liście laurowe
- 1 duża łyżka białej gorczycy
- 1 duża główka czosnku
- 1 liść chrzanu (może być z małym korzeniem)
- duży pęk kopru
- 2,5 łyżki soli kamiennej
- 2 litry wody
- opcjonalnie 3-4 liście wiśni lub czarnej porzeczki
Moja rada:
Kiedy odcinamy z obu stron ogóki, szybciej się ukiszą.
Warto kupować ogórki od sprawdzonego rolnika, będziemy mieli więcej pewności, że po zasoleniu, nie będą miękkie.
Ogóki warto trzymać w chłodnym miejscu, dłużej będą twarde i jędrne.
I choć to bardzo prosty przepis, postanowiliśmy przygotować film. Zapraszam.
Zachęcam również do subskrybowania kanału Kuchnia Ilony TV, będzie coraz więcej ciekawych filmików, więc nie możecie ich przegapić :)
Napiszcie do mnie, czy robicie małosolne ogórki, czy wolicie kupować gotowe? Jestem ciekawa jakie przepisy u Was królują?
Ściskam Ilona
Zaraz lecę po ogórki. Błagam o przepis na kiszone!!! Monia
OdpowiedzUsuńMoniu - przepis na kiszone będzie jeszcze w tym tygodniu, obiecuję. Wszystko gotowe, jeszcze zdjęcia i będzie gotowe, z dedykacją dla Ciebie. Buziaki.
UsuńUwielbiam twoje kiszone. Są najlepsze na świecie!!! Monia
OdpowiedzUsuńDziękuję CI bardzo . Mam rumieniec. :)
Usuń