wtorek, 19 sierpnia 2014

Lody jogurtowo-jagodowe

lody jogurtowo-jagodowe, lody domowe, domowe sorbety, lody jagodowe, desery



Dziko upalne dni się skończył, choć mam jeszcze nadzieję, że te ciepłe i przede wszystkim bezdeszczowe jeszcze się pojawią. Ostatnio częściej siedzę w domu, więc i pomysłów kulinarnych więcej. Mówią, że lody powinno się jeść właśnie w chłodniejsze dni i  zgodnie z tą myślą, nadal robię domowym sposobem. Już jeden pomysł na jogurtowe lody z kiwi poznaliście, dzisiaj będzie podobnie.
Pomysł z tubką po tabletkach musujących nie mój, zaciągnięty z trochę innej cukierni, uważam za doskonały, strzykawki również :) 
Ale do rzeczy. Dzisiaj proste i smaczne.


Lody jogurtowo-jagodowe
Potrzebne będą:

  • 1/2 litra jagód
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu

Jagody myjemy i przelewamy na sitku wrzątkiem. Następnie wrzucamy do blendera, dokładamy jogurt, dosładzamy miodem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe wlewamy do wyparzonych i przestudzonych tubek po tabletkach musujących lub innych foremek do lodów, wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażalnika. Po około 2 godzinach lody są gotowe.
Yummy
Moja rada:
Jeżeli korzystawmy z tubek po tabletkach lub innych foremek przez nas do tego przeznaczonych, patyczek warto wbić w lody po około pół godzinie w zamrażalniku. Wcześniej zatopią się w lodach. Jeżeli korzystamy z foremek przeznaczonych do tego celu, można zrobić to od razu. 

Myślę, że takie lody nie dość, że zdecydowanie są zdrowsze od tych kupnych, to jeszcze rewelacyjnie smakują. Jestem bardzo ciekawa, czy też robicie w domu lody. Piszcie :)
Tym czasem ściskam 
Ilona ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz