Pamiętacie moją wizytę Pod Łososiem i menu degustacyjne jakie stworzyłyśmy? Ja pamiętam i jeszcze długo będę wspominała, a w szczególności pyszną baklavę z botwiną. Dzisiaj chciałam Wam podsunąć przepis na pyszną sałatkę. Inspiracją była sałatka zrobiona przez Ewę i Malwinę na spotkaniu. Moja jest trrrooooszeczkę inna.
Dodatkowo na Mikserze Kulinarnym koleżanka zorganizowała ciekawą akcję, więc wspierając takie inicjatywy, postanowiłam dodać ją do akcji (banerek na końcu)
Sałatka z czarnej soczewicy
i marynowanego buraka
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 2 duże marynowane buraki
- 1/4 szklanki słupków migdałowych
- 1/2 szklanki sera feta
- 3-4 gałązki mięty
- opcjonalnie: cytryna
Słupki migdałowe prażymy, wystudzone dokładamy do naszej sałatki, kruszymy ser feta i całość delikatnie mieszamy. Na koniec dokładamy posiekane liście mięty. Mieszamy.
Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.
Smacznego.
I co myślicie o takim połączeniu?? Moja koleżanka obdarowała mnie czarną soczewicą i tak się w niej zakochałam i robię, i robię, i robię. Polecam ją gorąco, jest rewelacyjna. Moniu, a Tobie dziękuję.
Ściskam
Ilona ♥Ściskam
Wygląda przepysznie. A czy mogą być ugotowane buraki. Pozdrawiam. Monia
OdpowiedzUsuńMoniu, można zastąpić gotowanym, jak najbardziej, ale z całą pewnością znacznie zmieni smak sałatki. Proponuję ugotowanie buraka w marynacie (woda, ocet, miód). I koniecznie napisz jak smakowało.
Usuń