Ten sernik, był ćwiczony w kilku odmianach, pierwszy zdecydowanie nie podbił mojego serca. Był ciężki, kleisty taki bllleeeee. Kolejny już prawie i ten ostatni mi się spodobał. Osoby, które kochają tradycyjne wypieki, z całą pewnością nie nazwą tego ciasta sernikiem, też miałam obiekcje, ale cóż, trzeba być otwartym. Sernik, czy nie, smakował mi z maleńką kawką.
Sernik z kaszą manną
Potrzebne będą:
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 1/2 szklanki kaszy manny
- 500g twarogu mielonego (do sernika)
- opcjonalnie: kakao dobrej jakości do posypania
Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach C.
Sprawdzamy, ewentualnie pieczemy jeszcze 5-10 minut, do tak zwanego "suchego patyczka".
Lekko przestudzone ciasto posypujemy dobrej jakości kakao lub polewą czekoladową.
Jest zdecydowanie inny, musicie go wypróbować i koniecznie napisać, co o nim sądzicie :) Bardzo jestem ciekawa.
Tym czasem ściskam
Ilona ♥
idealny, połączenie delikatnej kaszy manny i sera musi czynić ten sernik wyjątkowym! :)
OdpowiedzUsuńCzy idealny? Mam nadzieję :) Musisz sprawdzić, z całą pewnością zupełnie inny.
UsuńLubię wypieki z manną i baaardzo chętnie wypróbuję Twoją wersje serniczka!
OdpowiedzUsuńCieszę się niesamowicie. Kaszę manną kocham od dzieciństwa, ale wypiek tego rodzaju to mój pierwszy. Zaskoczył mnie :)
Usuń