I oto kolejna wariacja z czarną soczewicą. Prosta, ale nasycona smakami. Czytelnicy magazynu pewnie już ją znają, ale czas najwyższy, żeby znalazła się na blogu. Sałatka jest bardzo soczysta, świetnie pasuje jako dodatek, ale także jako posiłek sam w sobie. Zapraszam.
Sałatka z czarnej soczewicy
z ananasem i papryką marynowaną
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 3-4 krążki ananasa w syropie
- 2 duże marynowane papryki
- natka pietruszki
- 8-9 dużych listków bazylii
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 5 łyżek soku z ananasa
Ugotowaną soczewicę wrzucamy do miski, dokładamy pokrojonego na kawałki ananasa oraz paprykę. Kawałki nie mogą być zbyt małe.
Następnie dokładamy posiekaną całą natkę pietruszki oraz liście bazylii.
Robimy dressing.
Musztardę zalewamy sokiem ananasa z puszki i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, żeby smaki się połączyły i wlewamy do sałatki delikatnie łącząc wszystkie składniki.
Smacznego.
Mam nadzieję, że ta propozycja spodobała Wam się. Jadacie czarną soczewicę? Jeżeli tak, przypominam o mojej poprzedniej sałatce z czarnej soczewicy i marynowanego buraka, równie smaczna. Ciekawa jestem, jakie odsłony tego smakołyka serwujecie w swojej kuchni.
Ściskam
Ilona♥
świetny pomysł na przystawkę, czy przekąskę na imprezę! nienudne i troszkę inne smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Proponuję wypróbować smaczna jest :)
UsuńCiekawe połączenie składników! :)
OdpowiedzUsuńMalwinka, dziękuję. Mam nadzieję, że wypróbujesz:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sałatkę!. Monia
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
Usuń