Ale obiecuję, że następnym razem zrobię swoje ciasto, które dużo lepiej smakuje.
Cóż, mimo wszystko tarta wyszła wyśmienita.
Tarta ze szpinakiem
Potrzebne będą:
- gotowe ciasto francuskie
- 4 średnie cebule
- jajko
- szpinak mrożony 1 opakowanie ( najlepszy brykiet z całych liści)
- ser feta
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Ciasto francuskie układamy w formie do tarty i zapiekamy około 10 minut. W tym czasie szykujemy farsz. Cebulę siekamy w piórka i dusimy na patelni, następnie wrzucamy szpinak i całość podsmażamy. Kiedy zielony brykiet się rozmrozi dokładamy posiekany czosnek, przyprawiamy i jeszcze 5 minut smażymy. Patelnię ściągamy z gazu wrzucamy surowe jajko i mieszamy dokładnie. Podczas pieczenia, jajo spoi całość.
Teraz czas na fetę, którą rozkruszamy do szpinaku. Uważajmy, żeby nie zrobiła się papka.
Farsz układamy na zapieczonym wcześnie cieście i wkładamy do piekarnika na ok 15 minut do pieca nagrzanego do 200 stopni.
Z pozostałego ciasta możemy uformować dekorację.
Tarta rewelacyjnie smakuje na gorąco jak i na zimno.
Życzę smacznego i oczywiście z niecierpliwością czekam na Wasze komentarze.
Ściskam Ilona
też dziś taką miałam na obiad ;)
OdpowiedzUsuńPyszota - prawda :)
UsuńU mnie tez dziś przepis na tartę szpinakową.
OdpowiedzUsuńHeh - szpinakowa niedziela. Super!
Usuńtarta ze szpinakiem zawsze smakuje!
OdpowiedzUsuńI tu się Marto z Tobą zgadzam. Ja szpinak pod każdą postacią...
UsuńPychotka :) Prosto i obłędnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚciskam :)
Ja również ściskam. Muszę pomyśleć o kolejnej... bo już całą zjadłam :)
UsuńTarta super wyszła !!!
OdpowiedzUsuńDo szpinaku dodałam trochę śmietany ;-))))
Oczywiście 3/4 to ja sama wciągnęłam ;-)))))
Buziaki Aga
Bardzo się cieszę, że się udało :)
UsuńWidzę, że Ty też miewasz smaczki :)