wtorek, 15 stycznia 2013

Serowa zapiekanka z makaronem i warzywami

Dryń, dryń... "Kochanie za ok 30 minut będę w domu z kolegą z pracy"...

Super, obiad!? - zrobię zapiekankę. Na taką potrawę składniki zawsze są w mojej kuchni.





Serowa zapiekanka z makaronem i warzywami
Potrzebne będą:

  • makaron penne 1 opakowanie\500g
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw (mrożonka), tutaj: marchew, brokuły i kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • przyprawy: sól czosnkowa, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
  • mix serów, tutaj: wędzony, typu feta, topiony, mozzarella 
  • ser żółty gouda - do posypania zapiekanki
  • olej
  • woda i sól do gotowania makaronu

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy zamrożone warzywa. Po 2-3 minutach podlewamy wodą i przykrywamy patelnię, aby warzywa zmiękły. W między czasie gotujemy wodę na makaron. Oczywiście lekko osoloną. Makaron gotujemy, aby był lekko twardy, według instrukcji na opakowaniu, ponieważ każdy wymaga innego czasu gotowania. 
Wracamy do naszej patelni z warzywami. Kiedy zmiękną, zdejmujemy przykrywkę, aby woda odparowała. Następnie podlewamy mlekiem, wrzucamy nasz mix serów,doprawiamy solą czosnkową, ziołami i świeżo startą gałką muszkatołową oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy, lekko rozgniatając ser i warzywa. Kiedy sos serowy zaczyna gęstnieć przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy przez ok 2 minuty.
Do dużego naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron, polewamy naszym sosem serowo-warzywnym i posypujemy całość żółtym serem oraz startą gałką muszkatołową. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z opcją grill na ok 10-15 minut. 
Należy zaglądać. Kiedy z sera powstanie lekko podpieczona skorupka - zapiekanka jest gotowa. 
Życzę smacznego



To naprawdę szybkie i bardzo sycące danie. Polecam.

A już jutro.... pasta jajeczna na życzenie. Wersja podstawowa oraz z pomidorami.
Zapraszam serdecznie i czekam na Wasze zapiekanki.
Ściskam Ilona


6 komentarzy:

  1. prosta, szybka i pyszna!
    A na dodatek można do niej wrzucić jakiekolwiek warzywa, sery... na pewno nie raz ją powtórzę! :)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jestem inspiracją. Pozdrawiam i życzę smacznego

      Usuń
  2. Super! Nie wiedziałam, że można samemu zrobić sos serowy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez większego problemu i dodatkowo można oczyścić lodówkę z resztek sera :)

      Usuń