środa, 13 lutego 2013

Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie




Przepis na to proste, a zarazem niesamowite danie dostałam od przyjaciółki wiele lat temu.
Efekt jest niesamowity, biorąc pod uwagę fakt, że jest tu niewiele składników. Koniecznie spróbujcie. Kurczaka można podawać z ryżem, drobnym makaronem, kaszą, a ja ugotowałam tym razem ziemniaki.




Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie.
Potrzebne będą:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 ml śmietany 16%
  • sól czosnkowa
  • starty ser żółty (ok 1 szklanki)
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy  i kroimy w kostkę ok 2 cm,  posypujemy solą czosnkową, którą następnie dokładnie wsmarowujemy w mięso. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietaną, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na minimum 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dosypujemy ser żółty. Połowę mieszamy z mięsem, drugą cześć kładziemy na górę i czekamy, aż się rozpuści.
Uwaga: na czas pieczenia warto wziąć poprawkę i sprawdzić mięso, czy jest już gotowe.



Pierś z kurczaka, w tej wersji jest niesamowicie krucha i soczysta. Fantastyczna. Polecam gorąco i oczywiście czekam na Wasze opinie.
Prawda, że proste??
Ściskam Ilona


3 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis! Właśnie zrobiłem. Jutro będzie próbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię, mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  2. Wlasnie takie przepisy lubie najbardzie. Prosty, minimum nakladu pracy i udziwnien. juz sie nie moge doczekac na gotowanie :) Pozdrawiam Kasia
    www.theonewithart.com

    OdpowiedzUsuń