Kociołek meksykański, to kolejne danie, które z takim smakiem zajadałam u mojej przyjaciółki. Pyszne i rozgrzewające. Rewelacyjne na tak chłodne dni jakie teraz mamy.
Biorąc pod uwagę fakt, że jest tak cudownie proste wróciłam do domu, następnego dnia zakupiłam odpowiednie produkty i ... zajadam sobie :)
Kociołek meksykański
Potrzebne będą:
- 1/2 kg pieczarek
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- przecier pomidorowy
- 3-4 duże pory
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz do przyprawienia mięsa mielonego
- bulion lub kostki rosołowe
Por czyścimy, kroimy w plastry i wrzucamy do dużego garnka. Pieczarki kroimy w talarki, delikatnie podsmażamy i dokładamy . Całość zalewamy wodą z odpowiednią ilością kostek rosołowych (1 kostka na pół litra) lub gotowym bulionem. Płynu powinno być ok 8-10 cm nad poziomem warzyw. Musimy pamiętać, że spora część odparuje.
Gotujemy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmieszamy ogień i dokładamy odcedzoną fasolę i kukurydzę z puszki oraz przecier pomidorowy. Gotujemy ok 20 min.
W tym czasie smażymy małe klopsiki kulki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebulki i czosnku. Na sam koniec wrzucamy je do naszego kociołka.
To danie podobnie jak bigos, następnego dnia smakuje lepiej :)
Wszystkim życzę ciepłych dni i pysznych posiłków.
Ściskam Ilona
bardzo lubię takie dania, idealnie rozgrzewają w takie chłody:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, na powracające mrozy idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:) Miło mi gościć w mojej skromnej kuchni. A Kociołek polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziekuje za nowe pomysly i wspaniale smaki - cala rodzinka sie zajadala. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMaja
Cieszę się bardzo. Mam nadzieję, że smakowało i wypróbujesz na rodzince kolejne z moich przepisów.
UsuńŚciskam Ilona