Co tu dużo opowiadać, było pyszne. A inspiracją do tego dania była dla mnie Monia... i jej risotto na blogu kulinarnym Kuchenne Fantazje - Pozdrawiam gorąco:)
Risotto z kurczakiem i ananasem
Potrzebne będą:
- 1 szklanka ryżu
- duża pierś z kurczaka
- ananas w syropie (z puszki)
- papryka słodka marynowana
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2-3 szklanki bulionu
- szklanka wina wytrawnego
- ok 1/2 szklanki startego sera
- cebula dymka + szczypior
- 2-3 ząbki czosnku
- papryka słodka - grys
- piprz i sól
- oliwa
- masło
Na patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawioną solą i pieprzem świeżo mielonym. Gotową odkładamy chwilowo na miseczkę, a na patelnię wrzucamy łyżkę masła, odrobinę oliwy, paprykę grys i drobno posiekany czosnek. Uważajmy, aby się nie przypalił bo będzie gorzki i popsuje nam smak potrawy. Następnie dorzucamy ryż, chwilę prażymy i zalewamy częścią bulionu, kiedy go wchłonie, znowu dolewamy bulion. Czynność powtarzamy, dopóty ryż osiągnie odpowiednią twardość. Na sam koniec dolewamy wina, czekamy, aż odparuje pozostawiając cudowny smak i aromat. Teraz wrzucamy starty ser żółty, łyżeczkę masła i mieszamy.
Pomidorki koktajlowe, paprykę i ananasy kroimy na kawałki i dokładamy do naszego ryżu wraz z przygotowaną piersią kurczaka i posiekanym szczypiorem z jego białą częścią (cebulką). Smażymy jeszcze kilka minut, aby wszystkie składniki osiągnęły odpowiednią temperaturę.
Nakładamy porcję na talerz i zjadamy ze smakiem.
Pyszotka.
To naprawę smaczne danie. Choć ryż nie jest moim faworytem, w tej kremowej formie uwielbiam
Ściskam gorąco w oczekiwaniu na Wasze opinie.
Ilona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz