sobota, 23 lutego 2013

Risotto z kurczakiem i ananasem




Co tu dużo opowiadać, było pyszne. A inspiracją do tego dania była dla mnie Monia... i jej risotto na blogu kulinarnym Kuchenne Fantazje - Pozdrawiam gorąco:)


Risotto z kurczakiem i ananasem
Potrzebne będą:

  • 1 szklanka ryżu
  • duża pierś z kurczaka
  • ananas w syropie (z puszki)
  • papryka słodka marynowana 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2-3 szklanki bulionu
  • szklanka wina wytrawnego
  • ok 1/2 szklanki startego sera
  • cebula dymka + szczypior
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka - grys
  • piprz i sól
  • oliwa
  • masło
Na patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawioną solą i pieprzem świeżo mielonym. Gotową odkładamy chwilowo na miseczkę, a na patelnię wrzucamy łyżkę masła, odrobinę oliwy, paprykę grys i drobno posiekany czosnek. Uważajmy, aby się nie przypalił bo będzie gorzki i popsuje nam smak potrawy. Następnie dorzucamy ryż, chwilę prażymy i zalewamy częścią bulionu, kiedy go wchłonie, znowu dolewamy bulion. Czynność powtarzamy, dopóty ryż osiągnie odpowiednią twardość. Na sam koniec dolewamy wina, czekamy, aż odparuje pozostawiając cudowny smak i aromat. Teraz wrzucamy starty ser żółty, łyżeczkę masła i mieszamy.
Pomidorki koktajlowe, paprykę i ananasy kroimy na kawałki i dokładamy do naszego ryżu wraz z przygotowaną piersią kurczaka i posiekanym szczypiorem z jego białą częścią (cebulką). Smażymy jeszcze kilka minut, aby wszystkie składniki osiągnęły odpowiednią temperaturę. 
Nakładamy porcję na talerz i zjadamy ze smakiem.
Pyszotka.

To naprawę smaczne danie. Choć ryż nie jest moim faworytem, w tej kremowej formie uwielbiam
Ściskam gorąco w oczekiwaniu na Wasze opinie.
Ilona





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz