piątek, 8 lutego 2013

Pyszne kakao



To kolejny wieczór, jak pada śnieg z deszczem. Najgorsza kombinacja, występująca za moim oknem, brrr...
I choć pierniki i kakao, kojarzą się większości ze świętami Bożego Narodzenia, ja lubię sobie serwować kubełek tego gorącego napoju w każdy chłodny wieczór.
To chwila w kuchni, a ciepełko i aromat, z korzennym, tradycyjnym piernikiem jest gwarancją pięknych snów.



Pyszne kakao
Potrzebne będą:

  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • chlust ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 goździki 
  • 2 szklanki mleka
Mleko, cynamon i goździki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy kakao i cukier mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Na koniec chlust dobrego ekstraktu waniliowego.
Mieszamy, gotujemy jeszcze chwileczkę i gotowe.
Wlewamy do kubka i serwujemy z tradycyjnym piernikiem. Mniam...

Rozmarzona z gorącym napojem, ściskam Wszystkich gorąco i życzę miłych snów.
Ilona





4 komentarze:

  1. Idealny sposób na poprawę humoru w zimne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że albo laska wanilii albo cukier wanilinowy, bo ekstrakt czy aromat dają chemią w tym napoju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu się zgadzam, dlatego nie lubię aromatów, a ekstrakt, w zależności jaki się używa, ja uwielbiam samorobny :) w nim z całą pewnością nie dodaję chemii. Ale też są dobre pasty.

      Usuń