czwartek, 26 grudnia 2013

Napój doskonały - kawa cortado



Witajcie po świętach, mam nadzieję, że ten czas spędziliście smacznie i w gronie najbliższych. Dzisiaj, jedyne co chodzi mi po głowie to kawa, napój, który poprawia mi nastrój, a czasami stawia na nogi, choć na krótką chwilę. Napój, który towarzyszy mi przy wszystkich pracach. Lubię delektować się kawą w różnych odsłonach. Kilka z nich poznaliście już na łamach zimowego numeru magazynu Pasje i Smaki (klik), więc i na blogu nie może ich zabraknąć. Dzisiaj Cortado. 
W Hiszpanii  znane jest jako małe espresso podane z odrobiną ciepłego mleka. Niektórzy podają udekorowane pianką lub ze śmietanką. Kubańskie cortadito podaje się w specjalnym szkle,  z metalową podstawą.

Condensa cortado
Potrzebne będą:
  • 1 porcja mocnego espresso
  • 1/5 porcji mleka  słodzonego

Na dno wlewamy skondensowane mleko. Na nie bardzo delikatnym strumieniem nalewamy espresso, tak, aby postały widoczne dwie warstwy.
Cortado leche y leche podajemy z zagęszczonym mlekiem oraz śmietanką na wierzchu. Delikatnie nalewając powstają trzy warstwy.
Musicie wypróbować, osobiście bardzo lubię.
Przy okazji rozmowy o kawie zapraszam do subskrybowania magazynu (klik). Dzięki tej opcji, nie przegapicie kolejnego numeru, ale również kilku niespodzianek, które już wkrótce będą dostępne.
Ściskam Ilona 



3 komentarze: