(post sponsorowany)
Prawdę mówiąc nie znam żadnego domu , w którym na wigilię nie podaje się ryby po grecku. U męża w domu podają na zimno, w moim na ciepło i tą wersję zdecydowanie preferuję, więc wprowadziłam ją na listę tradycji mojej rodziny.
Rybę po grecku przygotowałam korzystając z Przypraw Świata. Naprawdę warto. Korzystam z nich od lat, tym bardziej cieszę się ze współpracy.
Ryba po grecku
Potrzebne będą:
- 3 duże filety z dorsza
- 5 średnich marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3-4 cebule
- przyprawy do ryby: pieprz, sól
- mąka do obtoczenia ryby
- przyprawy świata do farszu: sól selerowa, papryka wędzona, pomidory z bazylią i czosnkiem, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do gyrosa
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej aromatyzowany czosnkiem
Rybę czyścimy, wyciągamy wszystkie ości, kroimy na niewielkie kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy, na mocno rozgrzanym oleju.
W tym czasie warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, marchew seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po chwili dokładamy pozostałe warzywa, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Dolewamy trochę wody i dusimy, aż zmiękną. Pod koniec smażenia doprawiamy przyprawami po jednej łyżeczce. Dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.
Usmażonego dorsza układamy na półmisku, przykrywamy farszem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
A Wy jaką wolicie, na ciepło, czy na zimno?? Jestem ciekawa, a może nie podajecie ryby po grecku, jakie inne ryby goszczą na Waszych stołach? Piszcie. Czekam z niecierpliwością na Wasze komentarze.
Ściskam Ilona
Ja uwielbiam takze rybe po grecku na cieplo...twoja wyglada smakowicie. Camilla
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Musisz wypróbować przepis u siebie :)
Usuń