środa, 11 grudnia 2013

Ryba po grecku



(post sponsorowany)

Prawdę mówiąc nie znam żadnego domu , w którym na wigilię nie podaje się ryby po grecku. U męża w domu podają na zimno, w moim na ciepło i tą wersję zdecydowanie preferuję, więc wprowadziłam ją na listę tradycji mojej rodziny. 
Rybę po grecku przygotowałam korzystając z Przypraw Świata. Naprawdę warto. Korzystam z nich od lat, tym bardziej cieszę się ze współpracy. 


Ryba po grecku

Potrzebne będą:
  • 3 duże filety z dorsza
  • 5 średnich  marchewek
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 cebule
  • przyprawy do ryby: pieprz, sól
  • mąka do obtoczenia ryby
  • przyprawy świata do farszu: sól selerowa, papryka wędzona, pomidory z bazylią i czosnkiem,  ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do gyrosa
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej aromatyzowany czosnkiem
Rybę czyścimy, wyciągamy wszystkie ości,  kroimy na niewielkie kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy, na mocno rozgrzanym oleju. 
W tym czasie warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, marchew seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po chwili dokładamy pozostałe warzywa, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Dolewamy trochę wody i dusimy, aż zmiękną. Pod koniec smażenia doprawiamy przyprawami po jednej łyżeczce. Dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. 
Usmażonego dorsza układamy na półmisku, przykrywamy farszem. Podajemy na ciepło lub na zimno.



A Wy jaką wolicie, na ciepło, czy na zimno?? Jestem ciekawa, a może nie podajecie ryby po grecku, jakie inne ryby goszczą na Waszych stołach? Piszcie. Czekam z niecierpliwością na Wasze komentarze. 

Ściskam Ilona



 

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam takze rybe po grecku na cieplo...twoja wyglada smakowicie. Camilla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Musisz wypróbować przepis u siebie :)

      Usuń